A Magvető Kiadó programjai és ajánlata a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon


Időpont:
2012. április 19–22.

Helyszín:
Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

line


Április 20. péntek

Fehér Béla12–13.30
ÉSZAKI ORSZÁGOK DÍSZVENDÉGSÉGE
Szembenézni a jelennel, kiegyezni a múlttal: kollektív emlékezés






Moderátor: Kúnos László
Résztvevők: Agneta Pleijel, Sigitas Parulskis, Almantas Samalavicius, Sjón, Alessandro Mari, André Gago


(Európa Pont, Millenáris 1024 Budapest, Lövőház u. 35.)



Fehér Béla17–18 óra
Hazafias kalandregény – Beszélgetés Fehér Béla Kossuthkifli című új regényéről.

Résztvevők: Bazsányi Sándor kritikus, Király Levente szerkesztő és Szilasi László irodalomtörténész

(Jövő Háza, Supka Géza terem)


18–19-ig
Fehér Béla dedikál a Magvető/Líra standon (41. sz.)


line

Április 21. szombat


Sjón16–17 -ig
ÉSZAKI ORSZÁGOK DÍSZVENDÉGSÉGE A macskaróka Sjón izlandi író regényének bemutatója

Résztvevők: Sjón, Kemény Lili költő, Szegő János szerkesztő

(Jövő Háza, Skandináv díszvendégség standja)



17–17.30 -ig
Sjón dedikálja az A macskaróka című könyvét

(Jövő Háza, Skandináv díszvendégség standja)



line

19.00-24.00
ÉSZAKI ORSZÁGOK DÍSZVENDÉGSÉGE
A SkandinávHáz, Magvető Kiadó és magyarhangya egészestés közös programja a Vörösmarty moziban (Budapest VIII., Üllői út 4.)


19.00 Bárdos Deák Ági beszélget Sjónnal
mozi1












20.00
VetítésTáncos a sötétben
mozi

Film előzetes


22.30
Skandináv electro, pop, modern jazz dübörög a hangfalakból.


Jegyár: 1800Ft

További információ!



mozi

mozi

line

Grecsó Krisztián15–16 óra
Grecsó Krisztián dedikál a Magvető/Líra standon (41. sz.)


Vajda Miklós16–17 óra
Vajda Miklós dedikál a Magvető/Líra standon (41. sz.)


Krasznahorkai László17–18 óra
Krasznahorkai László dedikál a Magvető/Líra standon (41. sz.)


Maros András17–18 óra
Csinálni kellMaros András könyvének bemutatója

Maros Andrással Király Levente, a kötet szerkesztője beszélget.

(Jövő Háza, Hess András terem)


18–19 óra
Maros András dedikál a Magvető/Líra standon (41. sz.)


line

Április 22. vasárnap

Szabó Anna11.30–12.15 óra
Tatoktatok– Gyerekirodalom a Magvetőnél – Játékos meseolvasás és koncert gyerekeknek – Darvasi László, Máté Angi, Szabó T. Anna és Ljudmila Ulickaja legújabb köteteiből és köteteiről

Háziasszony: Szabó T. Anna költő

Résztvevők: Kárpáti Tibor, Koncz Timea, Lakatos István, Máté Angi és Rofusz Kinga

Zenél a Göncölszekér együttes
(G épület, Gyereksarok, Színpad 1)


Máté Angi 12.15–13.15 óra
A Magvető gyerekkönyveinek szerzői és illusztrátorai: Kárpáti Tibor, Koncz Timea, Lakatos István, Máté Angi, Rofusz Kinga és Szabó T. Anna dedikálnak a Magvető Kiadó és a Manó könyvek közös gyerekstandján a G épületben

line

Darvasi László: Pálcika, ha elindul


Koncz Timea rajzaival

„Egyetlen pálcika is lehet hős!” Így szól Süni Vitéz jóslata, de igaza lesz-e vajon? Mi történik egy pálcikával, ha elindul? Hova jut? Kikkel találkozik? Pálcikának sok rokona, barátja van: a ropi, a kötőtű, a fogpiszkáló vagy a szívószál bár mind hasonlók Pálcikához, de Pálcika csak egy van. Neki viszont számtalan mesélnivalója akad Daru Dénesről, Gyuszi Nyusziról, a Szalonna Rablókról vagy éppen a rettenetes Fűrész úrról. Darvasi László meséiben Pálcika újra és újra útnak indul, hogy megismerje a világot, de a világ is megismeri őt. A nagysikerű Trapiti meseregények után Darvasi László Pálcika-történetein keresztül – Koncz Timea játékos illusztrációival együtt – most az egész család megtudhatja: milyen Pálcika szerint a világ.


Olvasson bele!

Terjedelem: 120 oldal
Méret: 140×210 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2996 1

line

Máté Angi: Kapitány és Narancshal

Rofusz Kinga rajzaival

a keresés az, amikor menni kell

Egy tengerészkapitány otthagyja a tengereket, és a városba költözik barátjával, egy narancssárga hallal. De vajon mindent tud-e Narancshalról? Kapitány és Narancshal közös útjaik során sok izgalmas helyre eljutnak, megtudják, milyen a legjobb hely, ahol élni lehet, lehet-e az embernek saját Tejútja, és hogy mit jelent az, ha keresünk valamit. Máté Angi meséjének megejtő világában fény derül a titkokra. Máté Angi a kortárs irodalom több mint ígéretes alkotója. 2010-ben a legjobb első prózakötetnek járó Bródy Sándor-díjat, 2011-ben az IBBY Év Gyermekkönyve díjat kapta meg. A Magvető Kiadónál most jelenik meg először könyve: Kapitány és Narancshal című meséje szeretettel és empátiával mutat be egy különleges barátságot egy barátságos mesevilágban. A könyvet Rofusz Kinga (2009-ben az IBBY Év illusztrátora) költői rajzai teszik teljessé.


Olvasson bele!

Terjedelem: 56 oldal
Méret: 240×210 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2896 4


line

Szabó T. Anna: Tatoktatok

Kárpáti Tibor illusztrációival

Fakatica, almajáró és a két vérnyúl

Szabó T. Anna versei nyelvpörgető mondókák, pisszegő dalok, rímes tréfák és ritmikus rögtönzések. Az ünnepekről és a hétköznapokról, a családról és egyéb állatfajtákról szólnak, de vigyázat: a világ nem csupán kacagás és móka, mert ha felbukkannak a sámánok, a boszorkányok, a kalózok meg a vérnyulak, akkor aztán beindul a vadulás! Kárpáti Tibor összetéveszthetetlenül egyedi illusztrációi teszik még színesebbé a könyvet. Négytől tizenkét éves korig ajánljuk, fiúknak és lányoknak egyaránt. Szabó T. Anna költő, író, műfordító, hat könyve jelent meg, többek között József Attila-, Déry-, Zelk Zoltán- és Vackor-díjas. Tóth Krisztinával és Varró Dániellel társszerzője a nagy sikerű Kerge ABC-nek. Kárpáti Tibor, a New Yorker magazin állandó grafikusa elnyerte a XV. Országos Tervezőgrafikai Biennále díját, számtalan nemzetközi és hazai kiállításon szerepelt, több gyerekkönyv illusztrátora.

Olvasson bele!


Terjedelem: 96 oldal
Méret: 165×190 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2994 7



line

Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről

Lakatos István rajzaival

Fordította: Kisbali Anna

Minden jó, ha jó a vége?

A gyerekeknek hirtelen felnőttként kell viselkedniük, miközben a felnőttek meglepően gyerekesek néha. Nem véletlen, hogy Ljudmila Ulickaja meséi úgy szólnak a gyerekekhez, hogy közben a felnőtteknek is van mit mondaniuk. Bár orosz vidéken járunk, a saját gyerekkori félelmeinkre és reményeinkre is ráismerhetünk ezekben a történetekben, amelyekben mindig érdemes várni a hétköznapi csodákra. A népszerű írónak, Ljudmila Ulickajának – aTörténetek állatokról és emberekről ez a második magyarul olvasható mesegyűjteménye. A hat történet hátterében felsejlik a negyvenes-ötvenes évek Szovjetuniójának szegényes, városias környezete. A megejtő történetek mégis kortól és helytől független módon vallanak a gyerekkor törékeny szorongásairól és szépségeiről, miközben a mesélésben mindig ott az emberség és az együttérzés hangja. Ulickaja meséit Lakatos István – a Dobozváros szerzője – rajzai kísérik.

Olvasson bele!

Terjedelem: 56 oldal
Méret: 215×225 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2995 4


line

Maros András: Csinálni kell

Összegezve: itt a halál a Vidám Parkban, csak ő fogad el szörpkupont, és névről ismeri a nagymamát

Csinálni kell. Szétszedni, megpucolni és összerakni, amíg jó nem lesz. Mintha ez lenne a novellák receptje: Maros András jó mesterember módjára szétcsavarozza a történeteket, letisztítja, megolajozza, aztán újra összeszereli őket. Csakhogy nem úgy illeszti egymáshoz az elemeket, ahogyan azt várnánk. A jó mesterember figurája álca, az olajfoltos overáll, a hegesztőszemüveg mögött egy zseniális feltaláló lapul, aki magában kuncog, néha ördögien felkacag. Tudja, mit csinál. A végeredmény sohasem az, amire számítunk, nem úgy működnek ezek a szerkezetek, mint ahogy megszoktuk. Első pillantásra egyszerű sztorikat olvasunk a mai, nagyon is hétköznapi életből, de aztán feltűnik, hogy szokatlan a nézőpont és a nyelv, furcsák a szereplők, nem várt fejlemény lesz a csattanó, és ettől válik elképesztően izgalmassá az egész könyv, az elejétől a végéig. És akkor a finom, mégis karcos humoráról még nem is beszéltünk. Azt érezni kell. Élvezni kell. Olvasni kell.


Olvasson bele!

Terjedelem: 228 oldal
Méret: 120×195 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2690 Ft
ISBN: 978 963 14 2993 0


line

Ottlik Géza: Hajnali háztetők

Ottlik Géza születésének 100. évfordulójára

Az Iskola a határon a centrális főmű,a Hajnali háztetők a titkos favorit, az alternatív kedvenc. Vázlatszerűségében pontos, könnyedségében mély könyv. Irodalmi jazz – a legjobb fajtából. Ottlik egy-két mondattal ábrázolja a nagyváros szórakozni vágyó, bohém közegét; és ugyanígy tesz a figurákkal is. Ismeri őket személyesen, akárcsak mi, olvasók. Az Ottlik-világban járunk ugyanis, a könyv egyik hőse itt is Bébé, még fontosabb figurája pedig Halász Petár szintén ismerős az Iskolából. Holott ez a könyv korábbi, mint az Iskola a határon. Fikció és valóság körbeér. Ahogyan az Ottlik-művek esetében lenni szokott, a könyv keletkezéshistóriája maga is egy külön történet, egy a szerző életével és a magyar történelemmel összeszövődő, rejtélyektől sem mentes intellektuális kalandregény. Ottlik erről így ír: „1943 novemberében írtam, elkeseredésemben és szórakoztatásnak. Négyévi munkámmal akadtam el akkor végképp. Ilyenkor a készülő mű is, az író is összeomlik. Ez a mesterségünk kockázata. Elkeseredésemben nekifogtam W. S. Maugham mintájára megszerkeszteni egy hosszú novellát vagy kisregényt. Népszerű olvasmánynak. Ajánljam tehát most annak, aki szórakozni akar? A Magyar Csillag folyóirat közölte először, 1944-ben, folytatásokban. Az utolsó rész már nem jelent meg, mert a náci csapatok megszállták az országot.” Végül a regény 1957-ben látott napvilágot. Ahogy kinyitjuk, láthatjuk, hogy a magyar történelem kellős közepében vagyunk: az első és az utolsó fejezet felett az 1956-os évszám szerepel, a regény középső része pedig 1936-ban játszódik. Kataklizmákon, traumákon, radikális változásokon ível tehát át ez a megkapó történet, melyben a barátság, a szerelem, a hűség és az árulás dilemmáival és változataival találkozhatunk, no meg az (élet)művészet nagyszabású voltával. A Magvető Kiadó a Hajnali háztetők különleges kiadásával köszönti nemzetünk egyik legfontosabb íróját, az idén 100 esztendeje született Ottlik Gézát.


Olvasson bele!

Terjedelem: 152 oldal
Méret: 110×180 mm
Kötés: Egész vászon
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 14 2958 9


line

Nicole Krauss: Nagy Palota

Fordította: Berta Ádám

Zárt fiókok, nyitott életek

Hiába a 18 nyitott fiók az íróasztalon, hogyha egyetlenegy zárva. Legelőször mindig azt akarjuk kinyitni, legvégül azzal szembesülünk, hogy nincs hozzá kulcsunk. A méltán népszerű amerikai írónő Nicole Krauss harmadik magyarul megjelent regényének író hősnője több mint 25 éven át dolgozik ennél az eredetileg csak kölcsön kapott íróasztalnál. Miközben írja a sikeres regényeket, talán csak sejti, hogy a fiók mélyén titkos szöveg lapul. A Nagy Palota szövevényes, évtizedeket és kontinenseket átszelő története, katartikus sorsmozaikja ettől az asztaltól indul el. Így jutunk el a hetvenes évek alternatív New York-i értelmiségi miliőjétől az 1944-es Budapestig, a közelmúlt multikulturális Londonjától Pinochet Chiléjén át a sejtelmes Izraelig. A tárgyak története mindig emberek története is. A tárgyak gyakran élik túl az embereket. Az embernek pedig a múlt század embertelen rendszereiben időről-időre újjá kell születnie. Emlékekből kell teremtenie, tárgyakba kell kapaszkodnia. Erre az emlékmunkára utal a regény bibliai címe is. „Olyan tökéletes lesz a Palota emléke, hogy lényegében maga válik eredetivé.” Vajon a sors, a végzet, a véletlen vagy a történelem iránt roppant fogékony és a históriát érzékenyen regényesítő írónő fantáziája alakítja-e a cselekményt, akadályozza meg és teszi lehetővé a találkozásokat és az árulásokat? Ami bizonyos: a kulcs az olvasó kezében van.


Olvasson bele!

Terjedelem: 400 oldal
Méret: 140×215 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 14 2991 6


line

Utánnyomások:

A további részletekért kattintson a könyvek címére!



Boldizsár Ildikó:   Mesék férfiakról nőknek

Új ár: 2990 Ft


Boldizsár Ildikó:   Mesék nőkről férfiaknak

Új ár: 2990 Ft


Boldizsár Ildikó:  Meseterápia

Ár: 3490 Ft


Tim Burton:  Rímbörtön

Ár: 2490 Ft


Gabriel Garcia Márquez:  Száz év magány

Új ár: 3490 Ft


Grecsó Krisztián:  Tánciskola

Új ár: 3490 Ft


György Péter:  Apám helyett

Ár: 3490 Ft


Parti Nagy Lajos:  A hullámzó Balaton

Új ár: 2990 Ft


Spiró György:  Fogság

Új ár: 4490 Ft


Ljudmila Ulickaja:  Történetek állatokról és emberekről

Ár: 2690 Ft



line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat


Tegyi Timea
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
Mobil: (+36-20) 382-2657
E-mail: tegyi.timea@lira.hu

line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Tegyi Timea
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu