A könyvfilmeké a jövő?

Az Athenaeum Kiadó könyvei a prae.hu Jövőnéző pályázatán



A könyvtrailerek versenyére sok szinopszis érkezett a kiadói kötetekről. Az Athenaeum Kiadó az alábbi két könyvvel pályázott:
Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama
Emma Forrest: Visszhangzó szavak


Augusztus 26-áig meghosszabbított határidővel várják az elkészült könyvtrailereket.


További információ a pályázatról itt!

line

Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama – Fejlődésregény


A szerzőnek immár harmadik regénye a Nőből is megárt a nagymama. A játékos cím mögött - a könnyed női kalandok és a káröröm-vicces nagymamai felsülések mellett - sokkal komolyabb lélektani elemzések sora is rejtőzik: egy valódi női fejlődésregény.

Pataki Éva ezúttal a nagymamává válás ígéretes, de egyúttal rögös útján vezeti végig az olvasót. Öt év történéseit meséli el keresetlen őszinteséggel, csipkelődő humorral, ahogy már megszoktuk tőle. Előző regényeit (Még egy nő, Ami elveszett) a megkapóan személyes hangvétel és a finom önirónia tette sajátosan egyedivé; ezúttal még őszintébb, még fanyarabb a humor, még elevenebbek a hétköznapi mozzanatok.

Ez a sokrétű könyv elsősorban azoknak íródott, akik maguk is megélték a női lét különböző stádiumait, akik kíváncsiak lányuk, anyjuk, nagyanyjuk, vagy épp unokájuk szempontjaira - és ilyenek a férfiolvasók között is jócskán előfordulnak. A szerző örök témája megmaradt: a nőről és a női szerepkör változásairól, múló és maradandó értékeiről, a generációk között vibráló feszültségekről és ezek ellenére mégis: az egymásra utaltságukról beszél.

Egy humoros, egyúttal szomorkás nagymamakönyv kerekedik ki Pataki Éva tollából. A Nőé, aki sosem öregszik meg igazán: mert ő a csábító és dédelgető, a vajákos unokabűvölő, a kétbalkezesen is bölcs - az ÖRÖK Éva.

A regény szórakoztatóan mesél az együtt élő nemzedékek kapcsolatainak nehezen kibogozható, de varázslatos szövedékéről.



Részlet a kötetből


„A lányom a tavasz beköszöntével a mély fekvésű babakocsit sportkocsira cserélte, amit külön megünnepeltem, mivel ez a mély kocsi személyes ellenségem volt. Pedig az első alkalommal kimondott derűvel vágtam neki, hogy tologassam az Unokát a Ligetben, élénken emlékezve arra, micsoda büszkeség volt először kitolni apró, de szemrevaló lányomat a babakocsival a nyilvánosság elé, vagyis a Thököly útra, ahol akkoriban laktunk. Derűs emlék: a fiatal, csinos anyuka – ez voltam én – a babakocsiban a tündéri kislánya, az utca népe megbámul minket, és mosolyog. Ha nem is pont erre számítottam, amikor az Unokával nekivágtunk a babakocsival, de arra semmiképpen sem voltam felkészülve, mekkora szellemi és fizikai kihívásnak leszek kitéve. (…)”


A részlet folytatásához kattintson ide!

line

Emma Forest: Visszhangzó szavak

Fordította: Szigethy-Mallász Rita


A huszonkét éves újságírónő Angliából Manhattanbe költözik. Magányos, önsebző és bulimiás, hangulatingadozásai pedig már túlmutatnak egy művészi különcségen. Öngyilkossági kísérlete után egy zsigeri optimizmust sugárzó pszichiáternél, Dr R-nél találja magát, akinek elegáns rendelőjében eleinte feszeng ugyan, ám az orvos elfogadásának köszönhetően hamarosan mély és bizalmon alapuló orvos-páciens kapcsolat alakul ki közöttük. Állapota hírére családja pánikban gyűlik köré, a fájdalom szélviharként sodorja magával, de az írást, az alkotást soha nem hagyja abba.

Az ezt követő nyolc évben Dr R lett a támasza: felismerte és kigyógyította a depressziójából, míg végül Emma abbahagyta az önsebzést, és megszabadult a bulimiától is.

Amikor egy nap időpontot szeretett volna kérni orvosától, nem tudta elérni. Meghalt. Éppen akkor, amikor talán a legnagyobb szüksége lett volna rá: szenvedélyes és tartós boldogságot ígérő párkapcsolata zátonyra futott. Ekkor Dr R tanácsát megfogadva szavakba öntötte fájdalmát.

A kötetben ez a nyolc év elevenedik meg: mesél a mindennapokról és a szakmai sikerekről, bogaras, de szerethető szüleiről, nővéréről, és visszaemlékezik a különböző férfiakkal kialakított, leginkább fájdalmasan végződő kapcsolataira. Saját életútjának elfogulatlan és kíméletlen bemutatásával - valamint a néhai pszichiátere feleségével, tanárával és korábbi pácienseivel váltott e-maileken és blogbejegyzéseken keresztül - állít emléket annak a pszichiáternek, akinek, számtalan más beteghez hasonlóan az életét köszönheti.



Részlet a kötetből


„A szüleimmel együtt elutazunk SB családjához a New Hampshire-i tóparti házukba. Mire odaérünk, a tavak, a fák és a fejünk fölött elsuhanó sólymok épp jót tesznek a lelkemnek. Legjobban mégis az tetszik, hogy az összes helyi rendszámtáblán ott az állam mottója: „Élj szabadon, vagy halj meg!”
Amikor pedig anyuval, apuval és SB-vel körbesétáljuk a tavat, életemben elsőször jut eszembe, ráadásul éppen úgy, mint amikor az esett le első ízben, hogy nem jó vagdosni, még ha látszólag használ is, hogy:
Egyedül a poros gardrób mélyén, egy szál macska és egy rakás párjavesztett cipő társaságában elég nehéz kivirulni. (…)”


A részlet folytatásához kattintson ide!

line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Rémi Rita
Telefon: (+36/1) 235-5038
E-mail: remi.rita@lira.hu



Kereskedelmi képviselő

János Rozália
Telefon: (+36/1) 235-5034
E-mail: janos.lia@lira.hu


line

Vásárlás

Egyéni vásárlóknak
www.lira.hu

Kereskedelmi partnereknek
Líra Könyv-nagykereskedés


line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: Az Athenaeum Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Rémi Rita
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.athenaeum.hu