Artisjus Irodalmi Díjat kapott Bodor Ádám és Győrffy Ákos!


Bodor Ádám lett az év Irodalmi Nagydíjasa, aki
Az utolsó szénégetők
című tárcakötetével érdemelte ki a Kuratórium döntését. A díjazottat Spiró György köszöntötte:

„A tárca legyen tömör, plasztikus, titokzatos, mulatságos, elgondolkoztató, különös. Történet mindenképpen legyen benne, de ne hasonlítson senki másnak a történeteire. Villantson fel teljes világot. Ne legyen több két-három oldalnál. Szerepeljenek benne fura szerzetek, akik egyúttal persze valami általánosat is megjelenítenek. Valahonnét mélyről, talán a gyerekkorból, talán az álomból, talán valamely véletlen útitárs meséjéből legyenek ismerősek. A nevük legyen balkáni, kevert nemzetiségre utaló, eredeti hangzású, és olykor, szórakoztatásul, kivételképpen, még magyar is akár. Irónia, irónia, irónia, de bujkáló. Az író hol lépjen előtérbe, hol lépjen hátra. Kezdődjék a dolog in medias res. Végződjék olyan csattanóval, ami a legjobb akarattal sem nevezhető csattanónak. Didakszis száműzve, kivéve, amikor paródia. Ingadozzék az olvasó, vajon komolyan beszél-e a szerző, avagy. Az igazi a történettelen történet. Tanulság nélkül abbahagyni, félbehagyni, odahagyni, mégis kerek egészként. Lengje be a természetesség, mindazonáltal valljuk be férfiasan, hogy kitaláció.”

A teljes laudációt itt olvashatják.

Az utolsó szénégetők című kötetről bővebben itt.

Bodor Ádám szakmai életrajzát itt olvashatja.



Győrffy Ákos Irodalmi Díjat kapott Havazás Amiens-ben című verseskötetéért. A szerzőt Báthori Csaba köszöntötte:

„A Havazás Amiens-ben című, a Magvető Kiadónál 2010-ben megjelent verseskötetet a fülszöveg tanúsága szerint szelídsége, s mi hozzátehetjük: prózai hangfekvése, és misztikára hajló szemlélete különbözteti meg a kortársi művek zömétől. Tárgyakat, személyeket, egy-egy távoli szellemi habitust idéz, mindig szerényen, a dologra ráfeledkezve. Alapállása azt sugallja: többet vár a költészettől, mint bűvészi játszadozást, villogó szemfényvesztést. Tónusa és témavilága arról árulkodik, hogy nem könnyű siker a célja, hanem inkább az elmélyedés, az összeszedett szemlélődés. Komolyság igénye fűti, és érezzük alkatában a magasra tekintő megszállottságot, a lassú beszéd igényét anélkül, hogy a magyar költészet gazdag formai eszköztárát használná. Prózai hangfekvése laza ritmust hoz magával, nem szigorú formai szerkezeteket. Szabadverse inkább leíró, mint drámai jellegű; szándéka nem a megdöbbentés, hanem a költői panasz hangjának eljuttatása az olvasói érzelmek kapujába.”

A teljes laudációt itt olvashatják.

A Havazás Amiens-ben című kötetről bővebben itt.

Győrffy Ákos szakmai életrajzát itt olvashatja.

A szerzőről és a díjazott kötet kritikai fogadtatásáról bővebben itt.



A 2011-es Artisjus Irodalmi Díj nyerteseinek teljes listáját megtekinhetik itt.

További információk a www.artisjus.hu/dij oldalon találhatók.


ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület
(1) 488 2721, (20) 546 2879
Dr. Tóth Péter Benjamin
Stratégiai és Kommunikációs Igazgató
ptoth@artisjus.com

line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat


Tegyi Timea
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
Mobil: (+36-20) 382-2657
E-mail: tegyi.timea@lira.hu

line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Tegyi Timea
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu