#magvetőamargón



Tóth Krisztina: Bálnadal

Versek a múltról a jelennek

Tóth Krisztina: Bálnadal A Bálnadal Tóth Krisztina 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti kötetbe. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának: miért, hová, mi végre. A Bálnadal Tóth Krisztina talán legmegrendítőbb kötete.


Tóth Krisztinával Szilágyi Zsófia beszélget a Bálnadal című kötetről 2021. október 14-én 18:30-kor a Margó Fesztiválon a Várkert Bazárban. A kötetből Márfi Márk olvas fel verseket. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.


Megrendelhető
Oldalszám: 64 oldal
Méret: 135 x 197 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 2499 Ft
ISBN: 978 963 14 4009 6


line

Danyi Zoltán: A rózsákról

Egy rózsakertész a háború hátországából

Danyi Zoltán: A rózsákról

A dögeltakarító szerzőjének új regényében egy rózsakertész tudatfolyamába nyerünk betekintést: a munka rutinjába és saját szabályaiba menekülő főhős monológjából felsejlik, hogyan alakítja a lelket a kiszolgáltatottság, és hogyan próbál az ember ennek ellenállni. Sorsfordító döntések születnek a hazájáról, melyeknek nem lehet részese. A testéről is sorsfordító döntések születnek, melyeknek szintén nem lehet részese. Kelet-európai történet, tömegek története. Miképpen veheti vissza valaki a saját történetét? A rózsák erejével? A mesteri módon megírt hosszúmondatok örvényként ragadják magukkal az olvasót.

Danyi Zoltánnal Veiszer Alinda beszélget a regényről a Margó Irodalmi Fesztiválon a Várkert Bazárban október 15-én 18 órakor. A regényből Porogi Ádám olvas fel részleteket. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.


Megrendelhető
Oldalszám: 472 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3999 Ft
ISBN: 978 963 14 2358 7


line

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Egy sváb családregény közepe

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Kollár-Klemencz László két izgalmas elbeszéléskötet után egy több évszázadot átölelő családregénnyel jelentkezik. A Kaldenecker család ősei az 1720-as években érkeztek meg Svábföldről Dunaharasztiba, hogy aztán az elkövetkező évszázadokban ezen a környéken éljenek Soroksártól Újhartyánig. A Duna és az Alföld találkozásánál próbáltak boldogulni: dolgoztak, költöztek, álmodoztak és szabad idejükben zenéltek. Megannyi erdő- és természetleírás után Kollár-Klemencz László ezúttal egy családfa rengetegébe kalauzol el minket. Nemzedékek adják át egymásnak a regény lapjain a sváb hangszereket és a családi legendákat ugyanúgy, mint a recepteket és a beceneveket. Jöhetnek világháborúk, kitelepítések és forradalmak, az Öreg Banda nagyon sokáig játszik tovább rendületlenül.

Kollár-Klemencz Lászlóval Szegő János beszélget regényről a Margó Irodalmi Fesztiválon a Várkert Bazárban október 15-én 20.30-kor. Zenél az újhartyáni Sváb Parti Zenekar, a könyvből Kardos Róbert olvas fel részleket. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.


Megrendelhető
Oldalszám: 368 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3999 Ft
ISBN: 978 963 14 4117 8


line

Bodor Ádám: Az értelmezés útvesztői

A nagy író műhelyében

Bodor Ádám: Az értelmezés útvesztői

Bodor Ádám kevés szavú ember hírében áll, a közvélekedés szerint a beszédes hallgatás jellemző rá. Erre a képre cáfol rá a mostani interjúkötet, amelyben Bodor Ádámot kérdezik, ő pedig válaszol, hosszabban is és rövidebben is, a maga stílusában, hiszen ha interjút ad, azt azzal a műgonddal teszi, ahogyan epikai mesterműveit is formálja. Az értelmezés útvesztői tizenöt beszélgetése az elmúlt évtizedekben készített Bodor Ádám-interjúk szerző által véglegesített sűrű válogatása. Míg a nagy sikerű életútinterjú, A börtön szaga vertikális síkban helyezkedik el, mivel az életrajzra összpontosít, addig ez a könyv horizontálisan a pályakép belső alakulásaival, poétikai összefüggéseivel és műhelytitkaival foglalkozik elsősorban. Így jutunk el a Sinistra körzet és a Verhovina madarai szellemi és tényleges forrásvidékeihez, az egykori és a mai Erdély különbségeihez, valóság és fikció termékenyen ellentmondásos viszonyához.

Bodor Ádámmal Szegő János beszélget az interjúkötetről a Margó Irodalmi Fesztiválon a Várkert Bazárban október 16-án 18 órakor. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.


Megrendelhető
Oldalszám: 280 oldal
Méret: 120 x 190 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 3999 Ft
ISBN: 978 963 14 4116 1


line

Szilasi László: Tavaszi hadjárat

Szerelmes magyarok a XIX. századból

Szilasi László: Tavaszi hadjárat

Szilasi László új könyvéből kiderül, mi mindenre lehet használni a nyelvet. Hogyan tudunk belőle kapcsolatokat építeni, szerelmet, barátságot – és nem utolsósorban nemzetet.

A Tavaszi hadjárat két kisregényből áll. Az Ostorod című történet a rodostói emigrációban élők közösségéből indul. Szakmári Ádám kisgyerekként Mikes Kelemen levelein keresztül tanul meg írni-olvasni, ám e tanulás közben bele is költ a valóságot és a fikciót eleve vegyítő levelekbe. Ádám egy életen keresztül lesz hű még gyerekként megismert szerelméhez, akivel együtt élik át a magyar reformkort.

A Koppantyú lovagjai egy szerelmi sokszögön keresztül ad panorámát a XIX. századi magyar történelem válaszútjairól, soknemzeti és multikulturális világáról. A szabadságharc alatt és a Tisza-szabályozás munkálatai közben négy ember élete fonódik össze szétszálazhatatlanul, akik kalandos élettörténeteiken keresztül keresik a szabadságot és a hűséget.

Szilasi Lászlóval Turi Tímea beszélget a könyvről a Margó Irodalmi Fesztiválon a Várkert Bazárban október 16-án 20 órakor. A könyvből Friedenthal Zoltán olvas fel részleteket. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.


Megrendelhető
Oldalszám: 336 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 4299 Ft
ISBN: 978 963 14 4121 5


line

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe


Énekeltető, táncoltató, kacagtató gyerekelőadás október 17-én 11 órakor a Margó Fesztiválon a Várkert Bazárban.

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe „Apa szíve lyukas zokni? És a tyúkok biztosan mind falun laknak?” A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-táncos-verses gyerekelőadás a színház varázsát, a koncert szívdobogását és a táncház felszabadító „repülését” viszi el a gyerekekhez.
A Kossuth-díjas Csík Zenekar három tagja erre az előadásra a civil énjüket is hozhatják: Majorosi Mariann (énekes) maradhat anyuka, néptáncos és óvónő, Makó Péter (fúvós hangszerek) három fiús apuka, Szabó Attila (húros hangszerek) pedig apuka és egy kicsit újra tanító bácsi. Ahogy az énekelt versekre táncra perdül a gyerekekkel az egykori néptáncos, Grecsó apuka is.

Versek, szövegek: Grecsó Krisztián
Zeneszerző: Szabó Attila
Rendező: Seres Tamás
Nagycsoportos ovisoknak és kisiskolás korosztálynak javasoljuk.
A Várkert Bazár programja.


Megrendelhető
Oldalszám: 72 oldal
Méret: 203 x 226 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 3499Ft
ISBN: 978 963 14 2649 6


line

Konrád József: A behajtó

Dávid király Pasaréten

Konrád József: A behajtó

Konrád József első regénye egyszerre tekinthető búcsúnak és indulásnak. Lezárása a hagyatéknak, az apai örökségnek, és kezdése egy különálló életnek, irodalmi pályának. A behajtó főhőse és egyik elbeszélője Dávid, a bohém fiatalember, aki apja, a híres író, Konrád Áron halála után általában menekül a világ és konkrétan az uzsorásai elől. Kaotikus bulik, könnyű drogok és nehéz éjszakák között bolyong. Közben közvetlen közel kerülünk a bibliai Dávid király történetéhez is. Pasarét kanyargós utcái egy mondaton belül érnek az Olajfák lejtőihez. Egy másik szálon a pénzbehajtó monoton mindennapjait ismerjük meg, aki a főhős nyomába ered. Miután megismeri Dávidot és családját, elképesztő ötlettel áll elő. Törleszteni sokféleképpen lehet. A behajtó pontos nyelvével, radikális gesztusaival az elmúlt évek magyar irodalmának egyik legerősebb indulása.

Konrád Józseffel Szegő János beszélget a regényről a Margó Irodalmi Fesztiválon a Várkert Bazárban október 17-én 16 órakor. A regényből Figeczky Bence olvas fel részleteket. A könyvbemutatóról bővebb információ itt található.


Megrendelhető
Oldalszám: 216 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 3499 Ft
ISBN: 978 963 14 4118 5


line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Bödő Anita
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5021
E-mail: bodo.anita@lira.hu


Kereskedelmi képviselet


Telefon: (+36/1) 323-3981,
(+36/1) 235-5032
E-mail: kiadok@lira.hu


line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
www.magveto.hu