Megjelent Cserna-Szabó András új könyve, a 77 magyar pacal



Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal

– avagy a gyomor csodálatos élete –

Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal Már az ókori görögök is… vagy ha ők nem, de a rómaiak biztosan! Üssük fel Apiciust vagy a Satyricont, és lám: ott a pacal. És a sötét középkor? Aki olvasta Rabelais-t, csak somolyog. Hát a modernek? Pacal minden mennyiségben, benne úszunk pillangózva. A posztmodernekről már nem is szólunk, csak annyit mégis: a pacal az pacal az pacal az pacal.
Cserna-Szabó András régi nagy híve a marhabendőnek, tagja a titkos pacalszektának: ők azok, akik minden étlapon a pacalt keresik.
A 77 magyar pacal nem egyszerűen csak egy könyv. Ez egy igazi, hamisítatlan, őseredeti beavató könyv, alcíme lehetne akár Bevezetés a pacalba vagy A pacal filozófiája, netán A pacalisták evangéliuma is, és egyik sem lenne túlzás. Három részből áll: egy történeti, egy gasztronómiai (77 recept) és egy irodalmi fejezetből. Benne van minden, amit tudni akarsz a pacalról, de sosem merted megkérdezni…
Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen a kerthelyiségben, kezében kenyér, éppen szaftot tunkol, fröccsöt iszik, s közben új, eddig ismeretlen pacalokkal álmodik.

„A férfi szívéhez a pacalon át vezet az út, ezt eddig is tudtam, de a 77 magyar pacal olvasása óta büszkébben eszem (és főzöm) a pacalt. E könyv után soha senki nem fog ugyanúgy nézni a pacalra, mint eddig. Azt is ki merem jelenteni: mindenki a pacalra fog nézni. Pacalista lettem végleg.” (Segal Viktor)

Megrendelés
Megjelenés: 2017. augusztus 31.
Oldalszám: 288 oldal
Méret: 165 x 185 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 3999 Ft
ISBN: 978 963 14 3538 2

line

KÖTETBEMUTATÓ A MAGVETŐ CAFÉBAN

Időpont: 2017. 09. 20. 18.00

A könyvbemutatón Király Levente beszélget a szerzővel, de lesz meglepetéspacal meglepetésvendégekkel.

A programra a belépés díjtalan.
Mindenkit szeretettel várunk!

Magvető Café, 1074 Budapest, Dohány u. 13.

A rendezvény Facebook-eseménye »

line

Részlet a kötetből

A LÍRAI PACAL

Hagyjuk most már a pacalprózistákat, tekintetünket vessük világítóan tehetséges költőkre.
Skócia nemzeti poétája („a skót Petőfi”), Robert Burns állítólag imádta a haggist. Sőt, nemcsak állítólag, hanem tényleg imádta, még gyönyörű költeményt is címzett e nemzeti eledelhez. A (valószínűleg viking származású) haggist általában „skót hurkának” fordítják, pedig pontosabb volna „skót gömböcnek” hívni, ugyanis nem bélbe, hanem gyomorba töltik. A birka belsőségeit (szív, máj és tüdő) alaposan megtisztítják, néhányszor felforralják újabb vizekben, majd marhafaggyúval ledarálják. Ezután hozzáadnak nagyon finomra vágott vöröshagymát és némi zablisztet. Fűszerezik őrölt borssal, cayenne borssal, majoránnával, majd mindezt a birka gyomrába töltik, hozzáöntenek marhahúslevest és ecetet. Hívhatnánk töltött birkapacalnak is. Lassú tűzön három órán át főzik, majd megsütik.
Január 25-én, a költő születésnapján a skótok világszerte haggis-lakomákat rendeznek, egy pesti haggis-lakoma apropóján írta ezt Sisso 2000-ben: „A skótok minden híreszteléssel ellentétben megadják a módját, és nem is akárhogy: január 25-én szigorú forgatókönyv alapján emlékvacsorákat – Burns Supper – rendeznek. Ezeken a vacsorákon elsősorban Robert Burns szellemét idézik meg, de úgy, hogy a gyomor is kapjon a költészetből. Burns már életében is elég nagy sztárnak számított Skóciában, halála után pedig a szomorú rajongók megalapították a Burns Clubot, verseket és posztereket cserélgettek, évente egyszer pedig ellátogattak a költő sírjához. Az egyik ilyen alkalommal a résztvevők úgy gondolták, hogy a sirámok helyett jobban tennék, ha valamiféle kellemesebb szórakozás után néznének. Így aztán vacsora-forgatókönyvet írtak (evés, ivás, Burns-vers, evés, ivás, Burns-vers, ivás és így tovább a sárga földig), és ennek alapján ünnepelték meg évről évre a költő születésnapját. A dolog annyira jól sült el, hogy különböző irodalomkedvelő és kulináris társaságok, sőt maga Sir Walter Scott közvetítésével nemzeti ünnep kerekedett belőle. A Burns Supper tehát olyan, mintha mi, magyarok, Petőfi tiszteletére minden évben refomkori disznóvágást rendeznénk, ahol ismert fővárosi művészek és politikusok Petőfi-verseket szavalnának, de azért a szcenárió leggyakoribb napirendi pontja mégis az lenne: Még több húst, még több szilvapálinkát.

A folytatáshoz kattintson ide!

line

Cserna-Szabó András


Cserna-Szabó András 1974-ben született Szentesen. Bölcsészkarra járt, majd prózaszerkesztője lett a Sárkányfű című irodalmi lapnak. Volt a Magyar Konyha főmunkatársa, tíz éve a Gusto étteremkritikusa.

Szépirodalmi munkássága (novellák, esszék) mellett gasztronómiai írásai is ismertek. Írt már drámát, forgatókönyvet és a másnaposság eszmekörét tárgyaló rendhagyó szakácskönyvet is, nyert lecsófesztivált és kocsonyafőzés közben feltalálta a farkas pacalt.

A Magvető Kiadónál megjelent művei

Fél négy (1998), Fél hét (2001), Félelem és reszketés Nagyhályogon (2003), Puszibolt (2008), Mérgezett hajtűk – esszék (2009), Ede a levesben – gasztrokrimik, Fehér Bélával közösen (Magvető – M-érték, 2011), Nagy macskajajkönyv, avagy süssünk-főzzünk másnaposan (társszerző: Darida Benedek) (2012), Szíved helyén épül már a Halálcsillag (2013), Veszett paradicsom (2014), Sömmi. (2015), 77 magyar pacal (2017)

Díjai

Móricz Zsigmond-ösztöndíj (1998), Arany Fakanál-díj (Az V. Szentesi Lecsófőző Fesztivál fődíja – csapatban, 2006), Mészöly Miklós-díj (2008), Nemzeti Kulturális Alap-ösztöndíj (2008), EMIL-díj (2009), ARTISJUS-díj (2009), József Attila-díj (2010)

line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Árvai Judit
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
E-mail: arvai.judit@lira.hu


Kereskedelmi képviselő

János Rozália
Telefon: (+36/1) 235-5034
E-mail: janos.lia@lira.hu


line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: arvai.judit@lira.hu
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu