Az „év díjazottjai” Az Év Kiadójánál


Lezárult a könyvhét, és eljutottunk az év első felének a végéhez. 24 kötet, ettől is több utánnyomás, több mint 14.000 oldalnyi olvasnivaló és számtalan díj 2013 első félévének a mérlege. Összegyűjtöttük az idei díjazottjainkat, elismeréseinket.



BÁN ZSÓFIA: Üveggolyó-díj


Fotó: Andócs Andrea

Június 10-én Bán Zsófia is átvehette az Írók Boltjának ez évi elismerését, az Üveggolyó-díjat.

Az Írók Boltja „Üveggolyó rend”-je egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek – munkássága, irodalmi tevékenységének elismerése mellett – a bolt dolgozóival való bensőséges kapcsolata kifejezéseként.

Eddigi díjazottak: Mándy Iván 1993, Mészöly Miklós 1994, Balassa Péter 1995, Parti Nagy Lajos 1996, Tandori Dezső 1997, Petri György 1998, Györe Balázs 1999, Szilágyi Ákos 2000, Göncz Árpád 2001, Keresztury Tibor 2002, Balla Zsófia 2003, Esterházy Péter 2004, Kovács András Ferenc 2005, Nádas Péter és Sándor Iván 2006, Forgách András 2007, Rácz Péter 2008, Mészáros Sándor 2009, Nádasdy Ádám 2010, Heller Ágnes 2011, Németh Gábor 2012.

2013-ban négy díjazottat köszöntöttek a Boltban: Bán Zsófiát, Barnás Ferencet, Radnóti Sándort és Sajó Lászlót.

Az eseményről az Írók Boltjának Facebook-oldalán találnak fotókat »


line

ESTERHÁZY PÉTER: Premio Mondello-díj és Jeanette Schocken irodalmi díj


Fotó: Dandoy Györgyi

A Premio Mondello nemzetközi irodalmi díjat a 26. Torinói Nemzetközi Könyvszalonon vehette át Esterházy Péter.

A zsűri egyik tagja, Melania Gaia Mazzucco indoklásában így írt: „[Esterházy Péter] műveinek olvasása örömet okoz. A gondolkodás, az élet, az írás örömét, de az olvasásét is. Ezért a fertőző szabadságérzetért vagyunk neki hálásak”. Esterházy Péter a május 20-ig tartó könyvfesztivál egyik kiemelt nemzetközi vendége volt.

A szicíliai Palermo tengerpartján levő Mondellóról elnevezett díjat Giovanni Puglisi, a Fondazione Sicilia alapítvány elnöke adta át az írónak.

A díj honlapja »

A Jeanette Schocken irodalmi díjat (Jeanette Schocken Preis - Bremerhavener Bürgerpreis für Literatur) május 5-én vette át Esterházy Péter Bremerhavenben.

A rangos díjat kétévente ítélik oda Bremerhaven városának polgárai nevében, egy öttagú, független zsűri döntése alapján. Esterházy Péter a Németországban 2010-ben megjelent Termelési regény című művével érdemelte ki az elismerést. A korábbi kitüntetettek között szerepel Kertész Imre Nobel-díjas író és Tábori György (George Tabori) is.

A díj honlapja »



line

FEHÉR BÉLA: Hévíz-díj


A Hévíz folyóirat irodalmi díját Fehér Béla vehette át az Ünnepi Könyvhéten. A Hévíz-díjat idén alapította Hévíz városa, a díjazott személyéről a képviselő-testület döntött egyhangú szavazással, a javaslattevő bizottság ajánlására.

A kitüntetett a 2012/3. számban megjelent, a százéves Örkény István előtt tisztelgő egyperceseivel nyerte el a díjat - de a javaslattevő bizottság a fenti művén kívül kiemelte, hogy az író több, a folyóiratban megjelenő írásában foglalkozott a Dunántúl, Hévíz környéke, Zala gasztronómiai hagyományaival is.




line

GYŐRFFY ÁKOS: Mészöly-díj


Győrffy Ákos író, költő kapta idén a Mészöly Miklós-díjat, amelyet január 17-én, a névadó születésének 92. évfordulójának alkalmából adtak át Szekszárdon.

A Mészöly Miklós Egyesület Győrffy Ákos eddigi életművének, kiemelkedően pedig a 2012-ben, a Magvető Kiadónál megjelent Haza című prózájának elismeréseként ítélte oda a díjat, amelyet Szörényi László irodalomtörténész, az egyesület elnöke adott át. Szörényi László az esszékötetről szóló méltatásában kifejtette: abban a szerző számára az egyediség és a teremtés jelenik meg a problémaként, „ez az igazi vonzerő, amiért írunk, költünk”. Győrffy Ákos – akinek első prózai művét kivétel nélkül a legmagasabb színvonalúnak ítélte a kritika – mélyen „átértette” a mészölyi alapkérdés-feltevést és beilleszti Mészöly Miklóst azon tekintélyek közé, akiknek a legkomolyabb forrásnak kijáró tisztelettel lép a nyomába - jegyezte meg.



line

JÓNÁS TAMÁS: az Irodalmi Jelen díja


Vers kategóriában idén Jónás Tamás vehette át az Irodalmi Jelen által alapított díjat.

„Az éjszakában vakítóan fehér lapon pulzáló kurzor láttán ugyanaz az érzés fogott el, mint amikor először olvastam Jónás Tamást. A frissen lehullt kétezer évben ott volt a Jel. A visszatérés a Jelenléthez. A Lélegzethez, a Szívdobbanáshoz. A Ritmushoz, ami Tamásnál sosem ektópiás ingerképzés. Akkor is szinuszritmus marad, ha éppen kihagy a szíve. És ez még mindig a mindfulness, hisz jelentést még nem tulajdonítunk semminek. Csak hagyom, hogy a vers idézőjelbe tegyen, beleírja magát kisherceg-árnyékomba, a jelentésen túli tartományba.” (Részlet Hegedűs Gyöngyi laudációjából)



line

KÁNTOR PÉTER: Artisjus Irodalmi Díj, Nagydíj


Az Artisjus 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjat, amely azóta az egyik legrangosabb hazai civil irodalmi elismeréssé vált. A Nagydíj az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása.

Kántor Péter Köztünk maradjon című verseskötetéért vehette át az elismerést a könyvhéten. „Kántor lírája a maga belső sokféleségében képes arra, hogy teret adjon a legprofánabb köznapiságnak és (bármilyen ellentmondásosnak tűnik ez a kijelentés) a legsúlyosabb emelkedettségnek is. Úgy tud rátekinteni a dolgokra, emberekre, eseményekre, reflexiókra, hogy azok feltárják előtte egyébként rejtve maradó oldalukat: költői jelentőséget kapnak.” (Részlet Angyalosi Gergely laudációjából)



line

KÁRPÁTI TIBOR: az Év Gyermekkönyv Illusztrátora


Az Év Gyermekkönyv Illusztrátora-díjat idén Kárpáti Tibornak ítélte a szakmai zsűri Szabó T. Anna: Tatok tatok című könyvének illusztrálásáért.

Az Év Gyermekkönyve-díjakat az IBBY (International Board on Books for Young People, Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.


line

KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ: a legjobb fordítás díja és Babits Mihály Alkotói Emlékdíj


Krasznahorkai László Sátántangójának angol fordítása nyerte el a Rochesteri Egyetem rangos kitüntetését 2013-ban. A fordítás George Szirtes munkája.

A díjat (Best Translated Book Award) a Three percent online irodalmi magazin ítéli oda minden évben. A Three Percent a brit Rochesteri Egyetem kiadójához tartozik. A díjazásnál nemcsak a fordítás minőségét veszik figyelembe, hanem az eredeti művet és a kiadó munkáját is.


A Magyar Irodalomtörténeti Társaság 2013-ban Krasznahorkai Lászlónak adta a Babits Mihály Alkotói Emlékdíjat.

A díj ünnepélyes átadására június 3-án 17 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor, laudációt Szávai János professzor emeritus mondott, az író műveiből Helyey László színművész olvasott fel részleteket.




line

POTOZKY LÁSZLÓ: Narraton-díjazott


Potozky László Három című novellája lett a Narraton Pályázat egyik díjazott műve.

A versenyről és az eredményekről itt olvashat bővebben »











line

SPIRÓ GYÖRGY: Szabad Sajtó-díj


A Szabad Sajtó Alapítvány idén Spiró Györgyöt is kitüntette elismerésével.

Az alapítvány idén huszadszor döntött az elismerésekről, Spiró György mellett Mészáros Antónia, az ATV szerkesztő-műsorvezetője, Pungor András, a 168 Óra újságírója, Föld S. Péter újságíró-humorista és a Szabadság – Erdélyi közéleti napilap vehette át a díjat.










line

SZÁLINGER BALÁZS: Szépíró Díj és Artisjus Irodalmi Díj


Szálinger Balázs is azok között volt, akik idén átvehették a Szépíró Díjat. Az elismerésről a Szépírók Társaságának kuratóriuma döntött, a díjat június 6-án adták át Budapesten.


Szálinger Balázs Köztársaság című, kiadónknál megjelent verseskötetéért kapta az irodalmi szervezet elismerését. Selyem Zsuzsa laudációjában kiemelte, hogy a kötet már megkapta az év legjobb drámájáért járó díjat, ugyanakkor ez nem lehet gátja annak, hogy a lírát, drámát, epikát egyaránt tartalmazó művet az év legjobb versesköteteként ünnepeljék.


Szálinger Balázs Köztársaság című kötetéért vehette át az Artisjus Irodalmi Díjat vers kategóriában.

A Nagydíj mellett ezt az ösztöndíj jellegű díjat azzal a céllal osztja ki az Artisjus Irodalmi Alapítvány, hogy lehetővé tegye és ösztönözze a tehetségüket már vitathatatlanul bizonyított művészek további alkotómunkáját.




line

SZÉKELY CSABA: Imison-díj és Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díj


2013. januárjában Székely Csaba nyerte el a BBC rádiójáték-pályázatának elismeréseivel együtt átadott Imison-díjat Szeretik a banánt, elvtársak? című művéért.

Székely Csaba munkája egy korábbi nemzetközi pályázaton a legjobb európai dráma díját már megkapta a brit közszolgálati rádiótól. Székely Csaba művét 180 brit és nemzetközi pályázat közül választották ki.

Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat idén Székely Csaba drámaírónak, az erdélyi és magyarországi színpadokon is nagy sikerrel játszott Bányavirág című dráma szerzőjének ítélték oda.

A magyar kultúra napja alkalmából adták át idén januárban Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat. A díjat évről-évre egy-egy írónak, képzőművésznek és a színházi-zenei élet egy-egy kiemelkedő alkotójának adják át.


line

Szép Magyar Könyv: AZ EMLÉKFOLTOZÓK


A Szép Magyar Könyv 2012 Verseny főzsűrijének döntése alapján szépirodalmi és ifjúsági könyvek kategóriában oklevelet nyert Máté Angi Az emlékfoltozók című kötete. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának alkotói különdíját Rofusz Kinga nyerte ugyancsak Az emlékfoltozók című mesekönyv borítótervéért és illusztrációiért.

Az ünnepélyes díjátadásra az Ünnepi Könyvhét megnyitóján, június 6-án került sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.





line

Magvető: Az Év Kiadója


Immár ötödik alkalommal nyerte el a Magvető Kiadó Az Év Kiadója Díjat.

Tavalyi teljesítménye alapján 2013-ban a Magvető kapta meg Az Év Kiadója díjat, amit a kereskedők szavazatai alapján ítél oda a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). A díjat a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adták át április 21-én.



line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Árvai Judit
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
E-mail: arvai.judit@lira.hu


Kereskedelmi képviselő

János Rozália
Telefon: (+36/1) 235-5034
E-mail: janos.lia@lira.hu


line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: arvai.judit@lira.hu
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu