A Magvető Kiadó újdonságai és programjai a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Michel Houellebecq: Lanzarote

Fordította: Tótfalusi Ágnes

Hedonizmus az ezredfordulón


Az ember akkor is elmegy nyaralni, ha nem tartozik a gazdagok közé, és így eleve nem juthat el a legvonzóbb helyekre; és akkor is, ha kedve sincs az üdüléshez. Mert ha szeretnénk, ha nem, valamit mégiscsak muszáj csinálni, ha már megszülettünk. Houellebecq ötödik ikszbe lépett főhőse a Kanári-szigetek északkeleti részére, Lanzarote-ra fizet be egy útra. Hogy mi található itt? Egy-két vulkán, nemzeti park, meg strand strand hátán. Amiről ebben az elbeszélésben olvashatunk, az távol áll a road movie-k pergő világától. Annál érzékletesebben, pontosabban, és már-már kérlelhetetlen őszinteséggel tudósít viszont arról, hogy a modern ember miként próbál értelmet szerezni napjainak, hogyan tölti el kénytelen-kelletlen a kiszabott időt. Kétségbeesett küzdelem ez, hiszen a főhős, valamint a nyaralás során szinte véletlenszerűen mellé sodródó néhány férfi és nő lelke ugyanolyan sebzett és sivár, mint maga az üdülésre kiválasztott táj. A Lanzarote éles szemmel megírt, szarkasztikus vízió, mely az emberi természet végső mozgatórugóit vizsgálja. Miközben a Goncourt-díjas szerző humorral, szándékoltan sztereotípiákat elsütve ír a különböző európai népek nyaralási szokásairól, a kulturális turizmus perspektíváiról vagy egy pedofilokból álló szektáról, szívbe markoló igazságokat fogalmaz meg a szexualitás mindent elsöprő erejéről, az ember végtelen magányáról és a célját vesztett élet tragikomédiájáról. A Magvető Kiadó ezzel a könyvvel tiszteleg Michel Houellebecq, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége előtt.

Olvasson bele!


Megjelenés ideje: 2013-03
Oldalszám: 96 oldal
Ára: 2290 Ft
ISBN: 978 963 1430 74 5


line

Krasznahorkai László: Megy a világ

„mintha feltettek volna a Titanicra”

Megy a világ előre. És akkor mi marad hátra a végidők kezdetekor? Például Krasznahorkai László titokzatos-személyes elbeszélései, melyek között akad monológ, rövidtörténet, töprengés, vallomás, visszaemlékezés és előrepillantás; igazi mesterdarab mind. Lenyűgözően tágas Krasznahorkai-mondatokban ismerkedhetünk meg az elbeszéléskötet rejtélyes hősével, aki először beszél, aztán elbeszél, végül pedig elköszön. Ebben a hármas léttagoltságban találkozhatunk a többiekkel, akikről ő beszél. A földet először elhagyó Gagarin, a röpülni képtelen okinavai guvatr, a berlini metró peronján dolgát végző hajléktalan, a tébolyult Nietzsche Torinóban, a beváltott éden ígéretét megfesteni igyekvő Palma Vecchio, a Shanghaiban dolgozó tolmács, aki azt tervezi, hogy egyszer elmegy az Angel-vízeséshez, a Victoria-vízeséshez, vagy legalább a schaffhauseni vízeséshez, a hárshegyi gyerekgyilkos, az egy kézen álló indiai aggastyán. Ami a különböző figurákat és históriákat összeköti: az író szenvedélyes, csillapíthatatlan érdeklődése és figyelme az emberi táj iránt. Hogy „egyszer egy tájban a legmélyebb szépségben és enyészetben valamit megpillanthatunk: valamit, azt, ami ránk vonatkozik.” A bölcseleti téteket, egzisztenciális kérdéseket fanyar-felszabadító, önmagával is kíméletlen iróniával ellensúlyozva, Krasznahorkai a távolit hozza közel, az univerzálisban az egyszerit csillantja fel, és ahogy olvassuk az írásokat, kirajzolódik saját létezésünk egyetemes mélysége is: „hisz ott áll az ember egy végtelen, számára felfoghatatlan bonyolultságban, és teljességgel értetlenül áll ott, tanácstalanul és elveszetten, kezében az emlék végtelen egyszerűsége – meg persze mind efölött a melankólia pusztító gyöngédsége, mert azért érzi, miközben ott ez az emlék, hogy a valósága ennek az emléknek a szívtelen, józan, jéghideg messzeségben van.”

Olvasson bele!


Megjelenés ideje: 2013-03
ISBN: 9789631430738
Oldalszám: 296 oldal
Ára: 3490 Ft


line

Csabai László: Szindbád Szibériában

A nyárligeti detektív Sztálin rendőrségében nyomoz

Szindbád, a detektív szovjet fogságba esik, és egy hosszú, a rabokat megtizedelő vonatút után egy szibériai munkatáborban találja magát, a Bajkál-tó közelében. A láger borzalmas körülményei közt küzd az életben maradásért, amikor is egy rejtélyes bűntény a segítségére lesz: valaki ellopja a lágerparancsnok, Grecki őrnagy rendkívül értékes távcsöves puskáját – és Szindbád rájön, ki a tettes. Ettől pedig gyökeresen megváltozik az élete.
A szovjet rendőrség alkalmazásába lépő Szindbád életveszélyes vizeken kénytelen lavírozni, hiszen ebben a végletekig átpolitizált, a mindennapi rettegésre épülő rendszerben soha nem lehet tudni, hogy ki kicsoda, de páratlan nyomozó ösztöne és emberismerete segítségével legyőzi az akadályokat.
Csabai László nagyregényében feltárulnak a negyvenes évek Szovjetuniójának hétköznapjai, a sztálini rezsim működésének elképesztő, már-már mulatságos abszurditása, a kontinensnyi Szibéria lenyűgöző tájai, ősi kultúrája, s mindezt jellegzetesen „csabais”, vagyis egyszerre dermesztően pontos és mégis finoman költői tekinteten keresztül látjuk.

Olvasson bele!


Megjelenés ideje: 2013-03
ISBN: 9789631430417
Oldalszám:596 oldal
Ára: 3990 Ft


line

Dés Mihály: Pesti barokk

„Nem volt még egy nemzedék a földön, amelyik olyan jól
érezte magát rosszul, mint mi”

Budapesti házibulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, világjobbító dumák, politikai viccek, szamizdatok. A Pesti barokk főszereplője Koszta János is ebben a világban van otthon; pontosabban ebben a világban otthontalan. Dés Mihály nagyszerű első regényében ennek a korszaknak és környezetnek nem is annyira emléket állít, semmint inkább a mítoszoknak, emlékfutamoknak a nyomába ered. Újraírja, átgondolja őket. Az ájtatos legendaképzésnek ugyanannyira híján van ez a kalandokban bővelkedő szellemes regény, mint a retrocsalamádénak.
A könyvben több műfaj is - mintha irodalmi farsangbál lenne - izgalmasan találkozik egymással. Családregény-betétek, levelezések, naplók, önéletrajzok, anekdoták, viccek, ügynökjelentések váltakoznak a mű lapjain. A Pesti barokk játék a valósággal, hiszen annak lapjain a fiktív karakterek mellett valódi, hús-vér személyek is szerepelnek; a határvonalak elmosódnak. Szellemessége szintén többrétegű: akadnak itt vaskos humorú tréfák, ironikus szólamok és irodalmi utalások. Mivel nem generációs regény, ezért minden nemzedék élvezettel olvashatja. Aki élt már akkor, azért; aki pedig nem, azért.


Megjelenés ideje: 2013-03
ISBN: 9789631430714
Oldalszám:588 oldal
Ára: 3990 Ft


line

Programjaink a Könyvfesztiválon


Helyszín:
Millenáris, B épület (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)

line

Április 18. csütörtök


16.00-17.00 óra

Pódiumbeszélgetés a könyvfesztivál francia díszvendége, Michel Houellebecq és Forgách András között


17.00-17.45 óra

A Budapest Nagydíj átadása
Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját Tarlós István, főpolgármester adja át Michel Houellebecq-nek.
Laudációt mond: Bartis Attila



Április 19. péntek


15.00 óra
Závada Pál dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


16.00 óra
Cserna-Szabó András a Magvető/Líra standon (B19)


17.00 óra
Michel Houellebecq dedikál a Magvető/Líra standon




Április 20. szombat


12.00 óra
Keresztury Tibor dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


13.00 óra
Csabai László dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


14.00 óra
Grecsó Krisztián dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


15.00 óra
Parti Nagy Lajos dedikál a Magvető/Líra standon (B19)
A szerző E-könyveket is dedikál!


16.00 óra
Spiró György dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


16.00-17.00 óra
Találkozás Michel Houellebecq-kel
A Magvető Kiadó és Francia Intézet közös rendezvénye – szinkrontolmácsolással.
Résztvevők: Horváth Krisztina, az ELTE francia tanszékének docense és Tótfalusi Ágnes, műfordító (Osztovits Levente terem)


17.30 óra

Michel Houellebecq dedikál a Magvető/Líra standon (B19)




Április 21. vasárnap


11.00 óra
Kemény István, Bán Zsófia, Fehér Béla – az AEGON Művészeti Díj 2013 döntősei – dedikálnak a Magvető/Líra standon (B19)


12.00 óra
Kováts Judit dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


13.00 óra
Darvasi László dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


14.00 óra
Scherter Judit dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


15.00 óra
Boldizsár Ildikó dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


16.00 óra
Dés Mihály dedikál a Magvető/Líra standon (B19)


15.30-16.30 óra
„Théseustól egy kicsit észak-északnyugatra”
Előadja Megy a világ című kötetének bemutatója alkalmából Krasznahorkai László (Osztovits Levente terem)


16.30 óra

Krasznahorkai László dedikál a Magvető/Líra standon



line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Árvai Judit
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
E-mail: arvai.judit@lira.hu


Kereskedelmi képviselő

János Rozália
Telefon: (+36/1) 235-5034
E-mail: janos.lia@lira.hu


line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: arvai.judit@lira.hu
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu