Pesti barokk
Dés Mihály regényének bemutatója


Időpont: március 22. 18.30 óra
Helyszín: Rózsavölgyi Szalon (Budapest V. Szervita tér 5.)

A szerzővel Szegő János, a kötet szerkesztője beszélget.

Örülnénk, ha jelezné jövetelét: A rendezvény facebook eseménye

line

Dés Mihály: Pesti barokk

Budapesti házibulik a nyolcvanas évek derekán. Szerelmi bonyodalmak, hódítások, megcsalások, barátságmítoszok, világjobbító dumák, politikai viccek, szamizdatok. A Pesti barokk főszereplője Koszta János is ebben a világban van otthon; pontosabban ebben a világban otthontalan. Dés Mihály nagyszerű első regényében ennek a korszaknak és környezetnek nem is annyira emléket állít, semmint inkább a mítoszoknak, emlékfutamoknak a nyomába ered. Újraírja, átgondolja őket. Az ájtatos legendaképzésnek ugyanannyira híján van ez a kalandokban bővelkedő szellemes regény, mint a retrocsalamádénak.
A könyvben több műfaj is – mintha irodalmi farsangbál lenne – izgalmasan találkozik egymással. Családregény-betétek, levelezések, naplók, önéletrajzok, anekdoták, viccek, ügynökjelentések váltakoznak a mű lapjain. A Pesti barokk játék a valósággal, hiszen annak lapjain a fiktív karakterek mellett valódi, hús-vér személyek is szerepelnek; a határvonalak elmosódnak. Szellemessége szintén többrétegű: akadnak itt vaskos humorú tréfák, ironikus szólamok és irodalmi utalások. Mivel nem generációs regény, ezért minden nemzedék élvezettel olvashatja. Aki élt már akkor, azért; aki pedig nem, azért.


Terjedelem: 588 oldal
Méret: 140 x 215 mm
Kötés: Keménytábla + védőborító
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 14 3071 4


line

A Pesti barokk facebook oldala másutt nem olvasható tartalmakkal


line

Részlet a kötetből


– És tudod, mi volt a mániája? – Kérdezte Kati, és mivel ő már tudta, őszinte megbotránkozás volt a hangjában.
– Na mi?
– A grupi – suttogta –, állandóan grupizni akart.
– És te – kérdeztem fátyolos hangon –, te is akartál?
– Dehogyis! – Majd szégyenlősen hozzátette: – Egyszer-kétszer kipróbáltam, mert annyira erőszakoskodott, de…
– De?
– Mit de?
– Azt mondtad: kipróbáltam, de…
– Igen, kipróbáltam.
– De mi az, hogy de? Mi történt?
– Semmi. Mi történt volna. Rossz volt, undorító… – Némi gondolkodás után pedig így módosított: – Unalmas.
Na persze, gondoltam borúsan, halálra unhattad magad, míg ketten kajakra kapnak. Fennhangon azért továbbra is tartottam a szokásos tónust:
– Miért, egy uncsi kis grupi kész megönnyebbülés lehetett abban a négynumerás tempóban.
– Na persze, köszönöm szépen. És tudod, mit csinált még?
Éreztem a hangján, hogy csak most jön a java.
– Folyton kikezdett a barátnőimmel. De nem csak úgy sutyiban. Az orrom előtt is. Sőt…

A részlet folytatásához kattintson ide!



line

Már a megjelenés előtt mindenki szereti!


„Dolce vita a vasfüggöny mögött. Szerelmek, barátságok, árulások. Áradó mesélőkedv, műfaji sokszínűség, eleven figurák, életek, sorsok a nyolcvanas évek Budapestjén. Élvezetes olvasmány azoknak, akik benne voltak, és azoknak is, akik csak hallomásból ismerik, insidereknek és outsidereknek egyaránt.”

Karádi Éva, Magyar Lettre Internationale


„Nagyon meggyőztél. Kiváló fejlődés- és történelmi regény, persze hozzá kéne tenni a posztmodern jelzőt, ha még jelent az valamit.”

Mező Ferenc, Mozgó Világ


„Remekül felépített, meglepő ellentétpárokra épülő, letehetetlen könyv az egyéni sorsokban megnyilvánuló kollektív mítoszainkról.”

Barsy Kálmán, argentin–puerto rico-i író


„Dés Mihály regénye nagyon pesti könyv. Barokknak nem barokk persze, de a csontig hatóan profán tartalom és az egekbe nyíló szerkezet groteszk játéka valamilyen értelemben mégiscsak azzá – mármint Pesti barokká teszi. Művészértelmiségi-féle hőse a nyolcvanas évek elátkozott Budapestjének utcáin jár-kel. Epifániával kezdődő története azonban, bár bővelkedik az élvezetesen pikareszk kalandokban, apokalipszissel ér véget.
Az elbeszélő elbukik, és története egy nemzedék kudarcát példázza. A kudarc története ugyanakkor kulcsregénynél is sokkal többé: egy létállapotot időtállóan megörökítő, nagy könyvvé lett. Ez pedig több, mint mentség.”

Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója



line

Dés Mihály

Dés Mihály (Budapest, 1950) magyar irodalmár, lapkiadó és író, aki 1986 óta Barcelonában él. Magyarországon műfordító volt, lektor, kritikus és alkalmi filmszínész, a Banánhéjkeringő és A dokumentátor főszereplője. Fordításai között Borges, Carpentier, Cortázar, García Márquez, Vargas Llosa művek szerepelnek.

Spanyolországban újságíróként kezdte pályáját, cikkei, esszéi a legfőbb napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. 1989 és 1992 között egy neves irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője, 1990 és 1993 között az El Observador nevű napilap irodalmi mellékletét irányítja, 1994-ben megalapítja Lateral-t, mely 2006-os bezárásáig a spanyol nyelvű világ meghatározó kulturális folyóirata, az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék platformja lett.

Dés kultúrszervezői tevékenysége is figyelemre méltó. Ő alapította az Elsimposio ügynökséget, mely Spanyolország egyik kiemelkedő, kulturális területre szakosodott PR cége volt, valamint a Círculo lateral társaságot, mely számos nagyszabású, komoly intellektuális értékkel bíró spanyol és nemzetközi kulturális projektet kezdeményezett.

1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem tanára, pályája során több színházi, vers- és novella antológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kollektív kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált. A Pesti barokk az első regénye.

line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat


Árvai Judit
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
E-mail: arvai.judit@lira.hu

line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Árvai Judit
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu