Nőből is megárt a nagymama

Megjelent Pataki Éva új regénye!


Könyvbemutató október 11-én a Rózsavölgyi Szalonban


Időpont:
Október 11-én, csütörtökön 18 órakor

Helyszín:
Rózsavölgyi Szalon (Budapest V., Szervita tér 5.)

A szerzővel és Szabó Zsuzsa pszichológussal Oláh Andrea újságíró beszélget.
A regényből Kútvölgyi Erzsébet és Kecskés Karina színművészek olvasnak fel részleteket.

Örülnénk, ha jelezné jövetelét!
A rendezvény facebook eseménye


line

Pataki Éva: Nőből is megárt a nagymama – Fejlődésregény


A szerzőnek immár harmadik regénye a Nőből is megárt a nagymama. A játékos cím mögött – a könnyed női kalandok és a káröröm-vicces nagymamai felsülések mellett – sokkal komolyabb lélektani elemzések sora is rejtőzik: egy valódi női fejlődésregény.

Pataki Éva ezúttal a nagymamává válás ígéretes, de egyúttal rögös útján vezeti végig az olvasót. Öt év történéseit meséli el keresetlen őszinteséggel, csipkelődő humorral, ahogy már megszoktuk tőle. Előző regényeit (Még egy nő, Ami elveszett) a személyes hangvétel és a finom önirónia tette sajátosan egyedivé; ezúttal még őszintébb, még fanyarabb a humor, még elevenebbek a hétköznapi mozzanatok.

A nőről és a női szerepkör változásairól, múló és maradandó értékeiről, a generációk között vibráló feszültségekről és ezek ellenére mégis: az egymásra utaltságukról beszél a szerző, és erről beszélnek a könyv szereplői is: olykor cserfesen, szurkálódva, de szeretettel, mint a barátnők; máskor félkomoly, önboncolgató elemzésekkel, mint az író maga; megint máskor elmélyülten, a segítségül hívott pszichológus rendelőjében folytatott lélektani elemzések során.

A mai nagymamák nemzedéke igen népes: gyermekként hatalmas osztályokba jártak, felnőttként a múlt század utolsó évtizedeiben, a munkaerő derékhadát képviselték – ők a Ratkó-gyerekek. Róluk és keserves küzdelmeikről legvégül mégis egy humoros nagymamakönyv kerekedik ki Pataki Éva tollából.


Terjedelem: 312 oldal
Méret: 125 x 200 mm
Kötés: keménytábla, védőborító
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 293 223 1


line

Részlet a kötetből


„Mondanom sem kell, hogy az egyik első szava a cumi, az ő változatában „cumikó” volt. A cumikó már eddig is sok kalandos pillanatot okozott mindannyiunknak: kerestük ágy alatt, a Balatonban, porban és sárban, hajón, vonaton, éjjel és nappal, mert ha felhangzik az Unoka harsány, követelőző hangja: „Cumikóóóóm!”, akkor az ember vagy azonnal előbányássza a nevezett tárgyat, vagy felkötheti magát. Ráadásul a megátalkodott Unokának nem jó ám akármilyen cumi, ragaszkodik a régi, szétrágott, megsárgult cumijához, amely nyilván a csecsemőkorára emlékezteti, vagy az otthon melegére, vagy a jó ég tudja, mire, és csak remélni merem, hogy az érettségiig megtanul cumikó nélkül élni.”

„- (…) A Nagyit akkor én öregnek láttam, kövérnek, fájós lábúnak. Ő abszolút Nagyi volt. Nehéz tudomásul venni, hogy most én lettem a Nagyi.
- Aha – csap le a pszichológusom a magas labdára –, tehát itt egy azonosulási nehézség is van. Hogy nem szívesen képzeli el magát nagymama-szerepben.
- Egyfelől nagyon büszke vagyok, mindig van nálam fénykép, bár, az igazat megvallva, vannak helyek és helyzetek, amikor nem árulom el, hogy van unokám.”


„Az Unoka úgy bukott rá a magyar nyelvre, mint kiéhezett kutya a jutalomfalatra. Az már tavasz végére kiderült, hogy mindent ért, de a nyár kezdetén már szóelemeket rakott össze, ragokat és képzőket ízlelgetett, lecsapott minden új, különös szóra, rímre, szóferdítésre, amelyekből ismétlést követelt, és szívósan gyakorolt. Érdeklődésének megfelelően első szavai nem az anyu, apu voltak, hanem a markoló, a dugattyú, valamint a teringettét. Továbbá természetesen a cumikó. Nem kellett neki megtanítani, hogyan szólítson, már rég eldöntötte, hogy a nevemen.” (…)
Olvasson tovább!


line

A szerzőről

Pataki Éva Balázs Béla díjas forgatókönyvíró, dokumentumfilm-rendező. Tanulmányait az ELTE BTK-n végezte magyar-orosz-esztétika szakon.

Filmíróként – Mészáros Márta filmrendezővel közösen – olyan közismert filmek alkotója, mint Napló szerelmeimnek, A hetedik szoba, Kisvilma, A temetetlen halott, Utolsó jelentés Annáról. Dokumentumfilmjei izgalmas társadalmi kérdéseket feszegetnek. Fontosabb saját filmjei: Bébiszitterek, Kiutazása közérdeket sért, A Nékosz-legenda. Írt színházi adaptációkat, színdarabokat; ezek közül a legemlékezetesebb az Edith és Marlene.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei

Még egy nő (2002)
Ami elveszett – Családregény (2010)
Nőből is megárt a nagymama – Fejlődésregény (2012)


line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Rémi Rita
Telefon: (+36/1) 235-5038
E-mail: remi.rita@lira.hu



Kereskedelmi képviselő

János Rozália
Telefon: (+36/1) 235-5034
E-mail: janos.lia@lira.hu


line

Vásárlás

Egyéni vásárlóknak
www.lira.hu

Kereskedelmi partnereknek
Líra Könyv-nagykereskedés


line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: Az Athenaeum Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Rémi Rita
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.athenaeum.hu