„Mindketten Robert lelkéért imádkoztunk, ő eladni akarta, én megmenteni.”

Augusztus közepén megjelenik Patti Smith Kölykök című kötete!

Patti Smith: Kölykök

(Just Kids)


Fordította: Illés Róbert

Szex, drog, művészet

Patti Smith – a könnyűzene és a költészet találkozási pontjait kereső legendás énekes-dalszerző – fiatalkorának és egy elveszett generációnak állít emléket Kölykök című könyvében. A visszaemlékezés főszereplője egy egész életen át visszhangzó szerelem: ám Robert Mapplethorpe, a később világhírű fotóművész még ugyanúgy csak keresi az útját a kötetben szereplő történetben, mint Patti Smith, a punk leendő keresztanyja. Sorsuk és kapcsolatuk mögött ott lüktet a késő hatvanas és hetvenes évek Amerikája, New York excentrikus művészvilága, feltűnik Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin vagy Jimi Hendrix is. A Kölykök 2010-ben elnyerte az amerikai National Book Awardot.


Terjedelem: 376 oldal
Méret: 125x197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 3490 Ft
ISBN: 978 963 1430 36 3line

Részlet a kötetből


Nagy meleg volt a városban, mégsem vettem le az esőkabátomat. Önbizalmat adott, miközben az utcákat róttam munka után kajtatva. Az önéletrajzomban csak a gyárban lehúzott hónapokat, a félbehagyott tanulmányaimat és a makulátlan fehér egyenruhámat tudtam felmutatni. A Times Square-en kaptam állást egy olasz étteremben. De az első műszak harmadik órájában – miután ráborítottam a parmezános borjúszeletet az egyik vendég tweedzakójára – elbocsátottak. Mivel tudtam, hogy sosem lesz belőlem igazi pincérnő, alig használt egyenruhámat és a lapos talpú cipőt egy nyilvános mosdóban hagytam. Édesanyámtól kaptam őket, a fehér egyenruhát és a fehér cipőt. Ezekbe vetette boldogulásommal kapcsolatos minden reményét. Most hervadt liliomokként hevertek egy fehér mosdókagylóban.
Mivel akkoriban magával rántott a St. Mark’s Place sűrű, pszichedelikus hangulata, nem voltam felkészülve a közelgő forradalomra. Valami megfoghatatlan és nyugtalanító paranoia vibrált a levegőben, pletykák, szóbeszédek, elkapott félmondatok árulkodtak arról, hogy forradalmi változások vannak készülőben. Próbáltam megfejteni, miről is van szó, ültem a sűrű marihuánafüstben – ez magyarázhatja az álomszerű emlékképeimet is. Kihullottam a kulturális öntudat hálójából, pedig addig azt sem tudtam, hogy létezik egyáltalán.

A részlet folytatásához kattintson ide!


line

Patti Smith

Patti Smith író, előadóművész és képzőművész. Az 1970-es években vált ismertté a költészet és a Rock and Roll ötvözésével.

Bemutatkozó albuma, a Horses, borítóján Robert Mapplethorpe híres fotójával, helyet kapott minden idők 100 legfontosabb lemeze között. Összesen tizenkét nagylemezt készített.

Rajzainak első kiállítása 1973-ban nyílt meg a Gotam Book Martban, alkotásait 1978 óta képviseli a Robert Miller Galery. Kötetei: Witt, Bell, Woolgathering, The Coral See és az Auguires of Innocence.

2005-ben a Francia Kulturális Minisztérium a francia állam legnagyobb művészeti kitüntetését ítélte neki. 2007-ben beválasztották a Rock and Roll hírességek csarnokába.

1980-ban Detroitban összeházasodott Fred Sonic Smith-szel. Egy fiuk (Jackson) és egy lányuk (Jesse) született. Patti Smith jelenleg New Yorkban él.


A Magvető Kiadónál megjelent művei
Kölykök (2012)


line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat


Tegyi Timea
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
Mobil: (+36-20) 382-2657
E-mail: tegyi.timea@lira.hu

line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Tegyi Timea
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu