Könyvbemutató és északi mozidélután Kovács Patríciával, Parti Nagy Lajossal és Szabó Simonnal - Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt


Jonas Jonasson most megjelent könyvéről beszélget Szabó Simon Parti Nagy Lajossal és Kovács Patríciával - két északi film között - az Athenaeum Kiadó és a Kino mozi közös szerda délutánján. A könyvből Kovács Patrícia olvas föl részleteket.

Időpont: 2011. december 7. (szerda)

Program:
17.00 - Filmvetítés: Észak (Nord) (Rendezte: Rune Denstad Langlo)

19.00 - Könyvbeszélgetés: Kovács Patrícia, Parti Nagy Lajos, Szabó Simon (majd röpke állófogadás)

20.30 - Filmvetítés: Melankólia (Rendezte: Lars vonTrier)

Helyszín:
Kino mozi
(1137 Budapest, Szent István krt 16.)
Jegyfogalalás: 1 950 68 46
Email: info@akino.hu


line

A könyvről


,,Az év legviccesebb könyve!”

Fordította: Kúnos László


Jó hírünk van a magyar olvasók számára: Rejtő Jenő a messzi északon, Svédországban reinkarnálódott! Jonas Jonassonnak hívják. Ez a Jonasson pedig nekiállt, és megírta a modern, 21. századi Svejket. Fülig Jimmy szelleme összetalálkozott az egykori cseh bakával, s ennek a találkozásnak frenetikus történetfolyam lett az eredménye.

Egy svéd kisvárosban, az idősek otthonában születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni – el tudnak képzelni ennél érdektelenebb kezdést? Pedig ez a ravasz Jonasson bizony így kezdi kalandregényét, hogy aztán átcsapjon egy teljesen kiszámíthatatlan és végtelenül vicces ámokfutásba, amelynek minden egyes fordulata elismerő csettintésre készteti az olvasót, és minden bekezdésben ott van legalább egy, de inkább több ütős poén. Nem hiába vásárolták meg a könyvet egy év alatt majd’ nyolcszázezren a kilencmilliós Svédországban, és jelenik meg harminc nyelven szerte a világon.


Több mint 1 200 000 eladott példány,
8 nyelven bestseller
…és ez még csak az író első könyve!

Terjedelem: 416 oldal
Méret: 135 x 215 mm
Formátum/kötés: keménytábla, védőborító
Ára: 3990 Ft
ISBN 978-963-293-183-8

line

Részlet a könyvből


„Azon a tavaszon a hadsereg legfontosabb vezetői minden héten órákon át tanácskoztak a legjobb szakemberekkel, élükön a főfizikussal, Oppenheimerrel. A tanácskozásokon Allan is részt vett, ő töltött mindenkinek kávét, és ő hordta körbe az aprósüteményeket.

A fizikusok a hajukat tépték, és újabb csésze kávékat kértek Allantól, a tábornokok az állukat vakargatták, és kávét kértek Allantól, a tábornokok és a fizikusok közösen lamentáltak egy ideig, és megint csak kávét kértek Allantól. Így ment, hétről hétre. Allan egy ideje már tudta a megoldást a csoport problémájára, de arra gondolt, illetlenség volna, ha a kukta mondaná meg a szakácsnak, hogyan kell főzni, úgyhogy a tudását megtartotta magának.

Egészen addig, amíg – tulajdon legnagyobb meglepetésére is – egyszer csak azt hallja, hogy megszólal:

– Elnézést, de miért nem választják szét az uránt két egyforma részre?

A mondat szinte magától csúszott ki a száján, miközben éppen a vezető fizikusnak, Oppenheimernek töltötte újra tele a csészéjét kávéval.

– Mi van? – kérdezte Oppenheimer, akit nem is annyira maga a kérdés lepett meg, hanem az, hogy a felszolgáló egyáltalán kinyitotta a száját.

Allannak nem maradt más választása, mint hogy folytassa:

– Igen, ha szétosztanák az uránt két egyenlő részre, és vigyáznak, hogy a két részt csak akkor üssék össze, amikor szükségük van rá, akkor elérnék, hogy ott robbanjon, ahol akarják, és nem itt a támaszponton.

– Egyenlő részekre? – kérdezte Oppenheimer, a főfizikus. E pillanatban elmondhatatlanul sok gondolat keringett a fejében, de mégiscsak annyit bírt kimondani, hogy „egyenlő részekre?”

– Na igen, jó kérdést tett fel, főfizikus úr. A két résznek nem kell egyenlő nagynak lennie; a fontos az, hogy eléggé nagyok legyenek akkor, amikor találkoznak.

Lewis hadnagy, aki jót állt Allanért, amikor alkalmazták, most szinte felnyársalta a szemével a svéd felszolgálót, az asztalnál ülő egyik fizikus azonban másképp, mintegy fennhangon gondolkodva reagált rá:

– Üssük össze? Hogy érted ezt? És mikor? A levegőben?

– Ott bizony, fizikus úr. Vagy talán kémikus? Nem? Úgy is jó. Szóval felrobbantani nem probléma. Az viszont igen, hogy hogyan időzítsük magát a robbanást. Ha a kritikus tömeget kettéosztjuk, két nem-kritikus tömeget kapunk. És ez fordítva is igaz, vagyis ha két nem-kritikus tömeget egyesítünk, kritikus tömeg lesz belőle.”


line

A filmekről


Észak (Nord, norvég vígjáték, Rendezte: Rune Denstad Langlo)

A trailer itt megtekinthető.

Jomar Henriksen, az egykori síbajnok egy idegösszeroppanást követően pályagondnokként vállal munkát. Mivel a síelés többé nem érdekli, munkaköri kötelességeit is egyre hanyagabbul végzi. Ahelyett, hogy a síbérletek kiadásával és a sílift karbantartásával foglalkozna, inkább dohányzással, ivással és lógással tölti az idejét. Egy nap megjelenik egy régi barátja, aki elmondja, hogy Jomarnak van egy gyereke valahol fönn északon. Jomar a motoros szánján vág neki az útnak, egyedüli felszerelésként öt liter alkohollal. A hosszú út során Jomar tankokkal, veszélyes alagutakkal, üres házakban álló teli hűtőszekrényekkel és a lerészegedés új módozataival találkozik, és végül talán a saját gyermekével is. A filmről bővebben itt olvashat.

Melankólia (Melancholia, dán-svéd-francia-német-olasz filmdráma, Rendezte: Lars vonTrier)

A trailer itt megtekinthető.

Justine és Michael egy nagyszabású összejövetel keretében ünneplik a házasságukat Justine nővére, Claire és annak férje, John hatalmas házában. Annak ellenére, hogy Claire mindent megtesz, ami csak az erejéből telik, az esküvői parti kudarcba fullad: felszínre törnek az elfojtott családi feszültségek, a kapcsolatok megbomlani látszanak, és elindulnak a végzetes szakadások felé. Mindeközben pedig egy Melankólia nevű kisbolygó halad egyenesen a Föld felé.

A filmről bővebben itt olvashat.

Mindkét filmre kedvezményesen 700- 700 forint a jegyár, a beszélgetésre a belépés díjtalan.

Beszélgetés a könyvről a televízióban itt.


line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Braun Anna
Telefon: (+36/1) 235-5038
Fax: (+36/1) 318-4107
Mobil: (+36/20) 984-3319
E-mail: braun.anna@lira.hu

line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: Az Athenaeum Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Braun Anna
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5038
Web: www.athenaeum.hu