Találkozás Grecsó Krisztiánnal – Könyvbemutató és dedikálás a Rózsakertben


Időpont:
2011. március 18. péntek, 17 óra

Helyszín:
Líra Könyváruház, Rózsakert Bevásárlóközpont (Budapest II, Gábor Áron u 74.)

A szerzővel Király Levente, a Mellettem elférsz című kötet szerkesztője beszélget.

Mindenkit szeretettel várunk!

line

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián új regényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő – egy harmincas éveinek közepén járó férfi – aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását. Barátnője elhagyja, ráadásul egy családi titok véletlen lelepleződése miatt rejtélyek hálójába gabalyodik. Miközben az összes talányt földeríti, és lassan megismeri családja viselt dolgait, magára ismer. A türelmetlen lánykérésekben, a titkos szerelmekben, a hosszú évek magányos várakozásaiban egyre inkább ő a főszereplő. Hiszen nem csak a mozdulatait, a haja színét, a testalkatát kapta a családtól, de ha jól figyel – a jövőjét is.
Az addig széttartó életpályák a ma Budapestjén találkoznak. A Mellettem elférsz nem egyszerűen családok, generációk, szerelmek és vágyak regénye. Mert bár átutazunk vele a huszadik századon és a Kárpát-medencén, mégis, a könyv minden mondatával a mához, a mának szól.


Terjedelem: 292 oldal
Méret: 140×215 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 1428 52 0



„Mindig ugyanazt szajkózták, szórakozott vénembernek gondoltam őket: az anyai nagyapámat meg az apai nagymamámat. Sátoros ünnepeknél játszották el, mint valami rituálét, hogy belekezdtek a történetükbe, és pontosan ugyanazokkal a szavakkal mondták el, mint legutóbb. És mi, a család, ugyanannál a résznél nevettünk, esetleg valamelyik nagynéném mondott valamit, persze ugyanazt.
Azon is nevettünk. Kamasz voltam, úgy hittem, öregek, szenilisek. Nem tudtam, hogy a tüzet őrzik, a hagyományt, a családi emlékezet morzsáit söprik össze. Talán utoljára.
Ha akartam, ha nem, hallottam a meséiket. Azóta is ebből élek. Csak már kénytelen vagyok magam továbbkölteni őket.
De szerencsére azt megtanultam, hogy üres ember, aki mellett nem fér el a múltja.”

Grecsó Krisztián


line

Részlet a regényből


„Éva attól félt, hogy Domos nem fogja tudni, mi az a szauna. Vagy idegenkedni fog tőle, de Domos megkönnyebbülten elmosolyodott, az nagyszerű, mondta, utoljára Erdélyben szaunáztam. Kétségbeesett csönd lett, sejteni lehetett, hogy legalább két spicli van a csoportban, Éva mondani akart valamit, ami menti, eltakarja, eltünteti az Erdély szót, de semmi nem jutott eszébe...”

A részlet folytatásához kattintson ide.


line

Líra Könyvklub az InfoRádióban

Grecsó Krisztián nyilatkozott új regényéről. Hallgassa meg itt.

line

Sajtószoba

Nem a nagymamám önéletírása felől indultam, de használtam a szöveget. Sőt, idéztem is belőle. Szép szöveg, és még az életében publikálta is. A regény természetesen fikció, tehát én nem vagyok azonos az elbeszélővel. A regényben a főhős rácsodálkozik a naplóra...

tovább a teljes cikkhez >>

line

A szerző

1976-ban született Szegváron. A Viharsarok több városában élt, most zuglói lakos. Volt birkapásztor, vízhordó fiú, napszámos, tanító, költő, bölcsész, forgatókönyvíró, alelnök, vezető szerkesztő. Most író, az Élet és Irodalom munkatársa.

A csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett. A békéscsabai Körösi-Csoma Sándor főiskolán végzett, mint tanító, de sohasem tanított. A József Attila Tudományegyetem magyar szakát 2001-ben fejezte be. Öt évig élt Békéscsabán, a Bárka folyóirat szerkesztője volt. Volt a Nők Lapja vezető szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke is. 2009-től vezeti az Élet és Irodalom próza és esszé rovatát.

Isten hozott című regénye (Magvető, 2004) 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénül is megjelent. 2005-ben a Magvető gondozta a Pletykaanyu című novelláskötet második kiadását (2001-ben ezzel a kötettel robbant be Grecsó a kortárs prózába). 2008-ban jelent meg Tánciskola című regénye. Drámáját, a Cigányokat (2010) Máté Gábor rendezésében játssza a budapesti Katona József Színház.


A Magvető Kiadónál megjelent művei

Isten hozott (2004), Pletykaanyu (2005), Tánciskola (2008), Mellettem elférsz (2011)


Díjai

Gérecz Attila-díj (1996), Soros alkotói-díj (1998), Móricz Zsigmond ösztöndíj (1999), Nemzeti Kulturális Alapprogram alkotói ösztöndíja (2001), Örkény István ösztöndíj (2002), Faludy-díj (2002), Bródy Sándor-díj (2002), a Nemzeti Kulturális Alapprogram alkotói ösztöndíja (2003), Déry Tibor-díj (2004), József Attila-díj (2006), Márciusi Ifjak Díj (2008)


line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat


Tegyi Timea
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
Mobil: (+36-20) 382-2657
E-mail: tegyi.timea@lira.hu

line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Tegyi Timea
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu