A MOKÉP bemutatja Gabriel García Márquez regényéből készült A SZERELEMRŐL ÉS MÁS DÉMONOKRÓL című filmet.

2010. december 16-tól a mozikban!


„A démonoknak akkor se higgyünk, ha igazat mondanak.”

A Nobel-díjas Gabriel García Márquez regényéből készült film egy márkilány, Sierva María történetét meséli el, aki tizenkét éves korában egy veszett kutya harapásába halt bele.

A babonák és az inkvizíció légkörében élő Sierva María (Eliza Triana) örökös szeretetlenségben tölti a napjait: az apja (Joaquin Climent - Salvador; Kika;), a mihaszna márki, s felesége, az egykori szilaj, mesztic szépség együttesen gyűlölik a kislányt, mivel természete ellentétes az övékével. A törékeny és félénk Sierva szinte egyáltalán nem érintkezik szüleivel; a rabszolgákkal barátkozik s éjszakáit is ócska viskókban tölti.

Egy végzetes napon azonban, Sierva María bokáját megharapja egy veszett kutya, és ez a tragikus esemény felrázza az életüket. A város püspöke megparancsolja, hogy a lányt helyezzék el a Santa Clara-kolostorban, azaz "az élve eltemetés épületében", mivel betegségét az ördög mesterkedésének tartja. Itt ördögűzésnek vetik alá, ám a feladat végrehajtásával megbízott pap (Pablo Derqui – Tulse Luper bőrőndjei; Salvador) beleszeret a törékeny gyermekbe. Sierva María így életének utolsó napjaiban megismeri a szerelem misztériumát egy megtévedt pap, Cayetano Delaura atya személyében.

A lebilincselő történet rengeteg mondanivalót hordoz, miközben nagyszerűen ötvözi a mesék, legendák, mítoszok mágikus világát. Idegen kultúrákat ismertet meg velünk, de közben azzal is szembesít, miképpen hatott az európai befolyás az őslakosok életére. A film képi világa a reneszánsz festők, főleg Caravaggio érzelemdús világát idézi, amellyel különleges atmoszférát teremt ennek a különleges történetnek…


A SZERELEMRŐL ÉS MÁS DÉMONOKRÓL

Rendezte: HILDA HIDALGO
Forgatókönyv: Hilda Hidalgo
Producer: Laura Imperiale, Clara María Ochoa
Főszereplők: Pablo Derqui, Eliza Triana
Vágó: Mariana Rodríguez
Zene: Nerio Barberis
Gyártó ország: Costa Rica és Kolumbia
Nyelv: spanyol / magyar felirat
Eredeti cím: Del amor y otros demonios
Játékidő: 97 perc
Korhatár: besorolás alatt
Forgalmazó: Mokép-Pannónia Kft.

A rendező gondolatai
A filmgyártók megjegyzései
A producerek meglátásai
A szereplőválogatás
A filmforgatás folyamat
Előkészületek
Utómunkálatok
Szereplők és szerepek
A rendező és forgatókönyvíró


line

Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról

A hír ott a főoltár harmadik fülkéjében, az evangéliumi oldalon. A kőlap az első csákányütéstől darabokra pattant, és egy rézvörös, élő hajzuhatag ömlött ki a kripta üregéből.
Az építésvezető meg a körülötte segédkező emberei egyben akarták kihúzni az egészet, és minél tovább húzták, annál hosszabb volt és dúsabb, egészen a tövéig, mely még hozzá volt tapadva egy gyerekkoponyához. A kripta fülkében csak néhány apró csont maradt utána, és a rücskös, salétrommarta kőlapon csak a keresztnév volt olvasható: Sierva María de Todos los Ángeles, A földre kiterített gyönyörű hajzat huszonkét méter, tizenegy centiméter hosszú volt.
Az építésvezető egy cseppet sem csodálkozott rajta: elmagyarázta nekem, hogy az emberi haj halála után is tovább nő, havonta egy centimétert, így tehát húszon két méter nagyjából kétszáz évnek felel meg. Nekem viszont nem tűnt olyan hétköznapinak a dolog, mert a nagymamám mesélt nekem egy tizenkét éves márkilányról, akinek olyan hosszú volt, hogy húzta maga után a földön, mint egy mennyasszonyi fátylat, és aki egy veszett kutya harapásba halt bele: a Karib tenger partvidékének falvaiban csodatévő szentnek tisztelik. Abból a felvetésből indulva, hogy a kripta az övé lehet, megtudtam írni az aznapi cikkemet, és ez a könyv is abból született.

Terjedelem: 192 oldal
Méret: 135×230 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 1420 10 4


line

Gabriel García Márquez

1928. március 6-án Aracatacában, Kolumbiában született. Szüleit alig ismerte, nagyszülei nevelték. García Márquez később így emlékezett gyermekkorára: "minden írásomat a nagyszüleimmel töltött idők emléke lengi be". 1940-től Bogotában tanult a jezsuitáknál.

Tanulmányai nem igazán kötötték le, a száraz paragrafusok helyett szívesebben olvasott verseket és Kafkát. 1945-ben Barranquillában lett újságíró az El Heraldonál, de első publikációi az El Espectadorban jelentek meg. 1959-ben a kubai forradalom győzelme után a Prensa Latina munkatársa lett. Az 1962-es Baljós óra című művével hazájában elismerést aratott, de a nemzetközi hírnév még váratott magára, egészen 1967 júniusáig, a Száz év magány megjelenéséig. Ez a mestermű - amit azóta számtalan nyelvre fordítottak le (magyarul 1971 óta olvasható, Székács Vera kitűnő fordításában), és több millió példányban adtak el -, halhatatlanná tette García Márquez nevét. A remekművek sora töretlenül folytatódott, ma már mindenütt, így Magyarországon is népes olvasótábor forgatja a mágikus realista író köteteit. Gabriel García Márquez 1982-ben kapott irodalmi Nobel-díjat. Önéletrajzi írásának első kötetét, Azért élek, hogy elmeséljem az életemet címmel adta közre a Magvető, 2003-ban.

A Magvető Kiadónál megjelent művei

Száz év magány (1971), Az ezredes úrnak nincs aki írjon (1972), Söpredék (1975), Baljós óra (1975), A pátriárka alkonya (1978), Szerelem a kolera idején (1990), A tábornok útvesztője (1992), A szerelemről és más démonokról (1995), Egy hajótörött története (1996), Egy emberrablás története (1997), A guajava illata (1997), Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája (1998), Tizenkét vándornovella (1999), Azért élek, hogy elmeséljem az életemet (2003), Bánatos kurváim emlékezete (2005)


A Magvető Kiadónál a szerzőről megjelent művek

Piedad Bonnet (szerk.): A világ, ahogy Gabriel García Márquez látja (2006), Gerald Martin: Gabriel García Márquez – Egy élet (2009)


Díjai

Chianchiano-díj (1969), Legjobb Külföldi Regény díja - a Száz év magányért, Franciaországban (1970), Neustadt-díj (1971), Romulo Gallegos-díj (1971), Francia Becsületrend Lovagja (1981) Irodalmi Nobel-díj (1982)


line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat


Tegyi Timea
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
Mobil: (+36-20) 382-2657
E-mail: tegyi.timea@lira.hu

line

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Tegyi Timea
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu