Magvető Kiadó

Hajnali csillag peremén – Versek dalolva

Farkasházi Réka gyereklemeze Kovács András Ferenc megzenésített verseiből

Megjelenik november 26-án!

Réka már első lemeze megjelenésekor elhatározta, hogy a kortárs magyar irodalom legszebb, gyerekeknek szóló köteteiből fog lemezt, illetve koncertprogramot összeállítani, ezzel segítve, hogy kedvenc verseit a gyerekek is megkedveljék. Kukorelly Endre kötete után zenekarával Kovács András Ferenc műveit dolgozta fel.

A Hajnali csillag peremén című kötet, mely elnyerte az Év Gyermekkönyve 2007-ben díjat, gazdag világot nyit meg előttünk: megjelennek benne tréfás állatok, verses mese, a természet rengeteg apró virága, bogara, jelensége. Évszakok és mondókaszerű nonszenszek. Weöres Sándort idézik az olvasó számára bizonyos motivumai – természet, cirkusz, vásár –, csengő-bongó rímekkel és erős ritmusokkal tűzdelt sorai.
A versek megzenésítésében Réka saját zenekara, a Samuband segédkezett, olyan dallamvilágot alkotva, mely modern, mégis tökéletesen idomul az óvodás, kisiskolás korosztály igényeihez.

A műsor összeállításánál fontos szempont volt az is, hogy Kovács András Ferenc gyönyörű versei mellett az élő hangszeres zene varázsával is megismertessék a gyerekeket.
Réka gyakorló édesanyaként képes úgy megszólítani közönségét, hogy a kicsik az első pillanattól kezdve érzik: szeretettel fordul feléjük. A november 26-án megjelenő lemez is ennek szellemében született meg, zene és próza, mese és dallam összefonódásából, igényes szórakozást nyújtva a legkisebbeknek, akik közben játszva ismerkedhetnek meg a kortárs magyar irodalom egyik fontos egyéniségével.

„Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című kötete a 2007-es év egyik díjnyertes gyermekkönyve lett. Játékos, meseszép versei számomra a magyar gyermekirodalom legjobbjait, Weöres Sándort, Nemes Nagy Ágnest idézik. Ez a lemez részemről tisztelgés a költészet előtt, amely minden életkorban, mindenkit gazdagabbá és boldogabbá tehet. Hiszek a nyelv és zene szabadságának gyermekien tiszta érzésében.”

(Farkasházi Réka)


A lemezen található dalok, versek:

Tavaszi szél
Hajnali csillag peremén
Sárkány apó
Mackónóta
Konok kalap
Hasszán meg a szamara
Kankalin
Kásavirág, bodzavirág
Éji égbolt
Nagyravágyó csuriveréb
Szüreti ének
December
Jégvilág
Gyűlésező hóemberek
Csillagcsengő
Téli éjszakák

A December című számot meghallgathatja itt.


Kiadó: Magneoton
Terjedelem: 16 dal, 40 perc
Ár: 2699 Ft

line

Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén

Kovács András Ferenc gyerekversei a magyar gyerekvers- irodalom Weöres Sándor által megteremtett vonulatához állnak legközelebb. Olyan versek ezek, amelyek nem a gyermeki világlátásból vagy a világban helyét kereső gyerek sajátos problémáiból indulnak ki, hanem a versnyelv zeneiségéből, a dal, az ütem, a rímek sodrásából. A Hajnali csillag peremén verseire is a bravúros nyelvjáték és a még bravúrosabb rímtechnika jellemző. Kovács András Ferenc az elmúlt harminc esztendőben írt gyerekverseiből állította össze kötetét. A hét ciklusban a költő sorra veszi a természetben fellelhető csodákat, a növények életét és az évszakokat. A Bogyó Bandi boldogsága című ciklus a cirkuszok világát idézi meg, míg a Világjáró Malacikában a világ különböző tájainak jellegzetes állatai tűnnek fel a pézsmatuloktól kezdve a dundi pandamedvén át Hasszán szamaráig. A kötetet Takács Mari illusztrációi teszik még mulatságosabbá.

Terjedelem: 152 oldal
Méret: 165×235 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 2690 Ft
ISBN: 978 963 1426 07 6

line

Kövessen bennünket:

line

Sajtókapcsolat

Tegyi Timea
Magvető Kiadó

Tel: (+36-1) 235-5027
Mobil: (+36-30) 984-6796
Mobil: (+36-20) 382-2657
E-mail: tegyi.timea@lira.hu

Szurmai Anikó
PrimaDonna Hungary Kft.
2000 Szentendre, Kovács László utca 40.
Tel: 30/747-2605
Fax: 26/303 286
E-mail: aniko@zseda.hu



Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel. Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

Kiadó: A Magvető Kiadó igazgatója
Sajtókapcsolat: Tegyi Timea
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36/1) 235-5020
Web: www.magveto.hu