Corvina Hírlevél
 

2010. február 17.



MEGHÍVÓ


A Corvina Kiadó és a Magyar PEN Club tisztelettel meghívja Önt


KATI MARTON: A NÉP ELLENSÉGEI
Családom regénye


című könyv bemutatójára.

A könyvről Friderikusz Sándor beszélget Kati Martonnal.

A könyvbemutató helyszíne és időpontja:

Károlyi-palota, Vörös terem
1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.

2010. március 4. csütörtök 17 óra

A kiadvány a helyszínen 20% kedvezménnyel megvásárolható.


/td>

KATI MARTON
A nép ellenségei - Családom regénye

(Fordította: Bart Dániel)



„Talán jobb lenne, ha ezúttal egyedül jönne” –, mondta Dr Kutrucz Katalin, a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató helyettese a telefonba. Legutóbbi látogatásomkor ugyanis egy barátomat is magammal vittem, aki jogász, és nálam jobban kiismeri magát a levéltárakban. Dr. Kutrucz akkor hűvös hivatalossággal viselkedett: kimért, személytelen és tárgyszerű volt. … Most azonban egészen más hangon beszélt – emberségesen és együtt érzőn. Ettől kissé ideges lettem.

Nem sokkal korábban az egyik legkiválóbb magyar író is kikérte az édesapja aktáit – és az iratokból az a megdöbbentő tény derült ki, hogy az álnokság és a hitszegés a saját családját is megfertőzte. Az ÁVO… egyik legismertebb kutatója engem is figyelmeztetetett, amikor a szüleim iratainak a megtekintését kérvényeztem, hogy „Pandora szelencéjét” akarom kinyitni. Én azonban ragaszkodtam hozzá, hogy megtudjam az igazságot a szüleimről, és arról, hogy mi is történt valójában Budapesten a hidegháború régmúlt napjaiban, amikor a nővérem és én még gyermekek voltunk. A szüleim sok mindent elhallgattak a családunk történetében – jóllehet édesapám nagyra becsült újságíró volt a maga idejében, aki az 1956-os magyar forradalomról írott tudósításaiért díjakat kapott, és általános elismerésben volt része. „Ti már amerikaiak vagytok – mondogatta a Papa –, meg sem értenétek, milyen volt az élet a fasiszták és a kommunisták alatt.”


Kati Marton szülei a legjelentősebb amerikai hírügynökségek – az UPI és az AP – budapesti tudósítói voltak a 40-es évek végétől – azokban a sötét években, amikor a leggátlástalanabbul dühöngött az ÁVO terrorja, amikor rajtuk kívül már nem volt külföldi tudósító a külvilágtól egyre hermetikusabban elzárt Magyarországon. Tudósítottak Rajk és Mindszenty peréről – és igyekeztek igazat írni, fittyet hányva a hatóságoknak. Úgy viselkedtek „mintha…” – mintha normális dolog lett volna magyar létükre amerikai újságírónak lenni az ötvenes évek Magyarországán. Helyzetük kényes volt, és mondhatni eleve gyanús mindenki szemében – a hidegháború általános kémhisztériája idején nemcsak a magyar hatóságok, de az amerikaiak is kémet sejtettek bennük. Az ÁVO minden lépésüket figyelte, és besúgókkal vette körül őket, mialatt a Marton házaspár szinte felszabadult könnyedséggel – valójában hihetetlen feszültségek közepette – élte a nyugati újságírók életét, ami a kor Magyarországán természetesen merő látszat lehetett csupán.

A hatóságok lassan, de biztosan egyre szorosabbra húzták a hurkot körülöttük, de – ki tudja, miért? – egészen 1954-ig eltűrték a tevékenységüket. Akkor aztán letartóztatták előbb az apát, majd az édesanyát is – kislányaik pedig, a 9 éves Kati és három évvel idősebb nővére egyszerre kicsöppent az addigi védettségből, és egy ismeretlen családhoz került, mélységes szegénységbe.

A család viszontagságos története az ÁVO börtönével, a szabadulással és az emigrációval azonban nem ér véget: a Marton család már évek óta Amerikában élt, hitük szerint teljes biztonságban, amikor ide is utánuk nyúlt a magyar titkosszolgálat keze…


Kati Marton a sajtó rendelkezésére áll 2010. március 1-4. között.


Kérem jelezze, ha időpontot kíván egyeztetni egy esetleges interjúhoz.




A szerzőről:

Kati Marton magyar származású amerikai író és újságíró.
Rádió- és tévériporterként, valamint olyan neves folyóiratok és újságok munkatársaként, mint a The New Yorker, az Atlantic Monthly, a The Times of London, a The Washington Post, a The Wall Street Journal vagy a Newsweek, számos szakmai elismerést és díjat kapott, a Titkos hatalom című könyve felkerült a The New York Times bestseller-listájára. Első könyve egy Wallenberg-életrajz volt, de Egy amerikai asszony című regényével szépíróként is bemutatkozott már. Jelentős emberi jogi tevékenységet fejt ki egy nők és leányok jogait védő nemzetközi szervezet élén, s 2001 óta a háborús zónákban élő gyermekeket gondozó ENSZ szervezetnek is munkatársa. 2008-ban Pro Cultura Hungarica díjat kapott, 2009-ben pedig a kulturális miniszter a Magyar Kultúra Követének nevezte ki abból az alkalomból, hogy ő lett az „Extremely Hungary – Csordultig magyar” címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad védnöke. Kati Marton két gyermek – egy fiú és egy leány – édesanyja, New York-ban él, férje Richard Holbrooke, az ismert amerikai diplomata.


A Corvina Kiadónál megjelent művei

Kilenc magyar (2008), Titkos hatalom (2009)




Sajtókapcsolat

Porkoláb Eszter
Corvina Kiadó

Tel: (+36-1) 411-2414
Mobil: (+36-20) 934-6259
E-mail: porkolab.corvina@lira.hu

Ezt a hírlevelet azért kapja, mert Ön a Líra Könyv Zrt. központi adatbázisában szerepel.
Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelünkről, azt itt teheti meg.

További információért látogasson el internetes oldalunkra: www.corvinakiado.hu

Kiadó: Corvina Kiadó
Felelős kiadó: Kúnos László
Sajtókapcsolat: Porkoláb Eszter
1086 Budapest, Dankó u. 4-8.
Tel: (+36-1) 411-2414
Web: www.corvinakiado.hu

© Corvina Kiadó, 2010.